Sponsor

ATHENS WEATHER

Ρώσος δημοσιογράφος «καρφώνει» το σχέδιο Ερντογάν: Έτοιμος να ανταλλάξει με τον Πούτιν…

Χοντραίνει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο - Ανοίγει την πόρτα στη Μόσχα


Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, αρκεί η Τουρκία να την υποστηρίξει στην Κριμαία, γράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Τιμούρ Αχμέτοφ (Timur Akhmetov) με άρθρο του στη «The Jerusalem Post».

Ο Αχμέτοφ που ζει στην Τουρκία και θεωρείται ειδικός στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, ενώ δουλεύει για λογαριασμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα «πατήσει» πάνω στο Κυπριακό Ζήτημα για να κερδίσει την υποστήριξη της Τουρκίας και στο ζήτημα της Κριμαίας.

Την διπλωματική αυτή ανταλλαγή, περιγράφει σε άρθρο του με τίτλο «Η αναδυόμενη διπλωματική οδός Κριμαίας-Κύπρου» και υπότιτλο «Η Μόσχα και η Τουρκία συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να δουλέψουν ο ένας με –και γύρω από– τον άλλον», το οποίο επικαλείται το tribune.gr.

Οπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα (1974) στην Κύπρο, παράνομα κατέλαβε το βόρειο μέρος του νησιού και παράνομα ανακήρυξε (1983) στα Κατεχόμενα ένα ψευδοκράτος.

Περίπου τα ίδια έπραξε και η Ρωσία. Εισέβαλε παράνομα στην Κριμαία, παράνομα την κατέλαβε και παράνομα κήρυξε -με δημοψήφισμα- την απόσχισή της από την Ουκρανία και την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Ρωσία», όπως γράφει, ο Ρώσος δημοσιογράφος, «μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ζήτημα προκειμένου να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις για την Κριμαία».

Η Ρωσία, συνεχίζει, παρακολουθεί τη διαδικασία με την οποία «η Τουρκία απομονώνεται από τις περιφερειακές δυνάμεις στον τομέα της έρευνας φυσικού αερίου, παραβιάζοντας τα δικά της δικαιώματα κυριαρχίας και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σύμφωνα με τον Αχμέτοφ, οι παράνομες τουρκικές αξιώσεις για μερίδιο σε υδρογονάνθρακες που δεν της ανήκουν και η δήθεν υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων είναι «κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Η εκπεφρασμένη αντίθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Κύπρο σε άλλη μια στρατιωτική βάση στην περιοχή μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τους εθνικιστές του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας», επισημαίνει.

«Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρονται στα κυπριακά ζητήματα σε συγκρίσεις τους με το πρόβλημα της Κριμαίας, προσπαθώντας έτσι να βάλουν την Τουρκία στο ίδιο στρατόπεδο, καθιστώντας την απρόθυμο σύμμαχό της, μιλώντας στη γλώσσα που κάθε Τούρκος καταλαβαίνει», αποκαλύπτει.

Δηλαδή, η Ρωσία στρέφεται ενάντια στην Κύπρο και είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο αρκεί η Τουρκία να τη στηρίξει στη δική της κατοχή στην Κριμαία.

Κλείνοντας ο Αχμέτοφ γράφει ότι η Ρωσία σκοπεύει να εμπλακεί στις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς ως προστάτιδα δύναμη της Συρίας και σύμμαχος της Τουρκίας ενάντια -προφανώς- στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας, Ισραήλ.

«Η έκκληση των Ρώσων διπλωματικών αξιωματούχων για εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη υποδηλώνει ότι η Μόσχα θα συμμετέχει όλο και περισσότερο στις περιφερειακές υποθέσεις.

»Διεύρυνση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία θα προσθέσει μια ακόμη διάσταση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες να διεκδικήσει δια της διπλωματικής οδού τα δικαιώματά της σε έργα φυσικού αερίου».

Η Ρωσία -γράφει ο Αχμέτοφ- θα ταχθεί στο πλευρό της Τουρκίας και στα «δικαιώματά» της στην Ανατολική Μεσόγειο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια