Η προφητεία του Γιούνκερ - Οι επισκέψεις Μέρκελ και άλλων πρωθυπουργών για να πείσουν Αθήνα και Σκόπια
Μία συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει σήμερα το περιοδικό Politico επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η λύση του Σκοπιανού είναι το «γραμμάτιο» που πληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία του 2015!
Στην αποκαλυπτική στήλη του Politico «Brussels Playbook» περιγράφεται το παρασκήνιο των τελευταίων μηνών στο Σκοπιανό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και γίνεται ρητή αναφορά στις επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών και της Γερμανίδας καγκελαρίου στις δύο πρωτεύουσες με σκοπό να πείσουν την ελληνική και την σκοπιανή κυβέρνηση για την αναγκαιότητα της συμφωνίας.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, το Politico αναφέρει ότι το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά».
Για να γίνει απολύτως σαφές αυτό που εννοεί το Politico, ο πρόεδρος Γιούνκερ εμφανίζεται να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως η κίνηση των Ευρωπαίων να διασώσουν για μια ακόμη φορά την Ελλάδα με ένα νέο δάνειο που τότε ήταν στη φάση της διαπραγμάτευσης, συνοδεύεται από ένα ανοιχτό γραμμάτιο το οποίο στο μέλλον ο κ. Τσίπρας θα είχε την ευκαιρία να ξεπληρώσει…
Διαβάστε τι αναφέρει το δημοσίευμα του Politico για την «ευχαριστημένη Κομισιόν και την «ώρα της πληρωμής»:
Η «δύναμη της έλξης» της ΕΕ είναι ακόμη αποτελεσματική είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν πανηγύριζοντας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.
This success could not have happened without the firm #EUaccession perspective for soon to be North Macedonia. This is the #EU power of attraction at its best, which brings stability and prosperity to the region at a time when destabilizing forces are on the rise. 2/4— Johannes Hahn (@JHahnEU) 25 Ιανουαρίου 2019
Ο Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε άνοδο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις». Ο Χαν συνεχάρη και τις δύο πλευρές, αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να τους υπενθυμίσει ότι η «μακρά πορεία» προς τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια «ξεκίνησε με τη συμφωνία του Przino το 2015», την εποχή που ο ίδιος εκτελούσε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους στη «Μακεδονία».
I am personally very happy as the long journey to #Prespa started with the #Przino agreement of 2015, which I mediated and which allowed soon to be North Macedonia to overcome a deep political crisis. 3/4— Johannes Hahn (@JHahnEU) 25 Ιανουαρίου 2019
Η ώρα της «πληρωμής»
Μια πλειάδα πρωθυπουργών (και καγκελαρίων) της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια μέσα στους περασμένους μήνες για να πείσουν και τις δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να «κάνει τα μαγικά του» σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοράς που είπε το 2015 στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να «ξεπληρώσει» ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης που βρισκόταν στα σκαριά, σύμφωνα πάντα με αξιωματούχους.
Αυτή η ευκαιρία προέκυψε τώρα. Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ακόμα καλές για τις προοπτικές του Τσίπρα να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, (ο Έλληνας πρωθυπουργός) δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας. Διόλου μικρό κατόρθωμα, ιδίως για έναν πολιτικό του οποίου η πολιτική πορεία είχε αρκετά εμπόδια.
Η δυσαρεστημένη αντιπολίτευση της Ελλάδας
Το Politico κλείνει την αναφορά του στο θέμα της υπόσχεσης Τσίπρα και της πληρωμής του «γραμματίου» που οφείλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους γράφοντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει τις ιδέες του EPP στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, εφόσον (γράφει το Politico) σημειώστε την διακριτική προϋπόθεση, «τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια