Ένας νέος κομήτης μπαίνει στο ηλιακό σύστημα και πλησιάζει τη Γη


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι – ένας στην Αριζόνα και δύο στην Ιαπωνία – ανακάλυψαν έναν νέο κομήτη που ονομάστηκε Machholz-Fujikawa-Iwamoto (C / 2018 V1), ο οποίος έρχεται με φόρα προς την κοσμική γειτονιά μας.

Τις τελευταίες ημέρες, η φωτεινότητα του έχει τετραπλασιαστεί. «Τώρα λάμπει σαν ένα αόριστο αστέρι του 8ου μεγέθους στον αστερισμό της Παρθένο», λέει ο Michael Jager από την Αυστρία, ο οποίος «έπιασε» το ουράνιο σώμα στις 11 Νοεμβρίου.

«Η ανακάλυψη ενός κομήτη από ερασιτέχνες αστρονόμους είναι ένα σπάνιο γεγονός σήμερα, επειδή τα ρομποτικά προγράμματα για την εξεύρεση αντικειμένων κοντά στη Γη συνήθως τα ανιχνεύουν πρώτα. Τα συγχαρητήρια μου στους ανακαλύψαντες», είπε ο Jager.

Προφανώς, ο κομήτης Machholz-Fujikawa-Iwamoto επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις εσωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Τώρα κατευθύνεται προς τον Ήλιο σε μια παραβολική τροχιά, η οποία περνά ακριβώς μέσα στην τροχιά του Ερμή. Η πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο (0,38 AU) θα λάβει χώρα στις 3-4 Δεκεμβρίου, και στη Γη (0,67 AU) στις 27 Νοεμβρίου.

Νέοι κομήτες σαν αυτόν είναι αρκετά απρόβλεπτοι. Μπορούν να αυξήσουν δραματικά τη φωτεινότητα, η οποία στην συνέχεια μειώνεται υπό την επίδραση της ηλιακής θερμότητας.

Κανένας δεν γνωρίζει αν ο κομήτης θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένας πολύ εύκολος στόχος για τα τηλεσκόπια.

Ωστόσο, μαζί με την έλευσή του έρχονται και νέες θεωρίες που αναπτύσσονται σιγά-σιγά για την προέλευσή του αλλά και την πιθανότητα να μην είναι αυτό που φαίνεται, όπως έγινε και με την περίπτωση του αστεροειδή Oumuamua, ότι δηλαδή να ήταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Για να δούμε….

Παρακολουθείστε και το βίντεο στη συνέχεια για περισσότερα:




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια