Αστρονόμοι είναι 99% βέβαιοι για την ύπαρξη τεράστιου εξωπλανήτη πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όπως αναφέρθηκε από το περιοδικό Live Science, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων παρουσίασε μια μελέτη στην οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας τεράστιος πλανήτης κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με το livescience.com, λίγο πιο μακριά από μας, υπάρχει ένα αστρικό σύστημα με ένα κόκκινο νάνο που ονομάζεται Barnard, ένα μοναχικό αστέρι, το πιο κοντινό στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο Barnard γεννήθηκε πριν από περίπου 10.000 εκατομμύρια χρόνια. Έχει την διπλάσια ηλικία σε σύγκριση με τον Ήλιο, αλλά μόνο το 16% της μάζας του. Παρόλο που είναι πολύ κοντά μας, περίπου μόνο 6 έτη φωτός, δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι γιατί δεν είναι αρκετά φωτεινός, όπως για παράδειγμα ο Σείριος που βρίσκεται σε απόσταση κάτι λιγότερο από 9 έτη φωτός. Ωστόσο, η μικρή του φωτεινότητα δεν εμποδίζει τα τηλεσκόπια να το παρακολουθούν.

Μετά από είκοσι χρόνια, οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις και αναλύσεις με τους φασματογράφους HARPS και Carmenes, σε παρατηρητήρια στο La Silla (Χιλή) και το Calar Alto (Αλμερία), τα οποία αναλύουν το φάσμα (κάτι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα του φωτός), οι αστρονόμοι είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια πολύ λεπτή κίνηση στο αστέρι του Barnard. Αυτή η κίνηση υποδεικνύει την παρουσία ενός πλανήτη που είναι 3 φορές μεγαλύτερος από την Γη και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο του κάθε 233 μέρες.

Ο Ignasi Ribas, ερευνητής στο Ciències de l’Espai, Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών (CSIC), αναφέρει στην επιστημονική εργασία του ανάμεσα σε άλλα:

«Είμαστε περισσότερο από 99% βέβαιοι ότι υπάρχει ο πλανήτης» και περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο νάνο, ή αστέρι Barnard.


Ο πλανήτης είναι τόσο μακριά από από τον ήλιο του όσο ο Ερμής από τον δικό μας, οπότε θεωρείται ότι είναι ή βρίσκεται στη λεγόμενη «γραμμή ψύξης», πράγμα που σημαίνει ότι όλα εκεί θα πρέπει να είναι παγωμένα, με -150 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν έχει πολλές πιθανότητες να είναι υποψήφιος για εξωγήινη ζωή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια