Ανατρεπτικά σενάρια πίσω την κατάρριψη του ρωσικού Il-20: «Δεν χτυπήθηκε από συστήματα S-200» – Για «αμερικανικό δάκτυλο» μιλούν οι ειδικοί

Ένα τεραστίων διαστάσεων παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην Συρία από χθες βράδυ μετά την διάταξη μάχης της νατοϊκής αρμάδας με την εκτόξευση πυραύλων και την κατάρριψη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Il -20 με 15 Ρώσους στρατιωτικούς την ώρα που αυτοί κατέγραφαν τα πάντα στο συριακό FIR.

Ενώ πηγές και ανακοινώσεις εμπλέκουν την συριακή αεράμυνα, Ρώσοι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κτυπήθηκε το ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος από αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-200 (ρωσικής κατασκευής) που ήταν στα χέρια Σύρων, την στιγμή που διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF/SIF Μk, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κατάρριψη του ρωσικού σκάφους ίσως ήταν σκόπιμη.

Ρωσικά αεροσκάφη πετούν στην Συρία από το 2015, και όλα τα ρωσικά ή συριακά συστήματα (ρωσικής κατασκευής) δεν είχαν κανένα πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχουμε το παραμικρό επεισόδιο με οποιαδήποτε αεροσκάφος, λόγω ακριβώς αυτού του συστήματος.

«Από την πρώτη στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος IL-20 καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Την στιγμή που φέρεται να χτυπήθηκε από «συριακό πύραυλο» στην περιοχή πετούσαν αρκετά ισραηλινά F-16 εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και ορισμένοι εκπρόσωποι της κοινότητας των αμυντικών εμπειρογνωμόνων αναρωτιούνται το πώς ακριβώς συριακός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει ρωσικό αεροσκάφος, εφόσον όλα τα σύγχρονα ρωσικά α/α συστήματα (όπως αυτά που έχουν οι Σύροι) είναι εξοπλισμένα με σύστημα αναγνώρισης «φίλος ή εχθρός».

Η Ρωσία είναι πραγματικά ο μόνος προμηθευτής των περισσοτέρων συστημάτων όπλων που χρησιμοποιεί ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), συνοψίζει ο Ρώσος ειδικός A.   Litovkin.

Πρόκειται για ένα μυστήριο στο οποίο εξακολουθούν να αναζητούν λύση Ρώσοι και Σύροι από χθες το βράδυ.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν την ύπαρξη ισραηλινού πυραύλου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το ρωσικό αεροσκάφος έπεσε 27 χλμ. δυτικά του χωριού Μπανιά στη Λατάκια. Η ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim έχασε την επαφή στις 23:00 ώρα Μόσχας.

Το αεροσκάφος ήταν πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Συρίας και επέστρεφε στη βάση.

Το IL-20 είναι αεροσκάφος ηλεκτρονικών πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι εξοπλισμένο με πλευρικά ραντάρ, υπέρυθρες ακτίνες, οπτικούς αισθητήρες, σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

«Είναι δύσκολο να πούμε πώς συνέβη η κατάρριψη«, δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών αντιαεροπορικών δυνάμεων 2000-2008, Αντιπτέραρχος ε.α. A. Gorkov.

«Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από το Il-20”, εξήγησε ο αντιπτέραρχος, αλλά στο IL-20, η ανακλώσα επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ενός μαχητικού F-16″, κατέληξε ο ίδιος.

Όλα αυτά ενώ η συμφωνία για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ είναι στο «αέρα», σύμφωνα με έγκυρη βρετανική εφημερίδα, οδηγώντας με ακρίβεια σε νέες εξελίξεις.

«Η συμφωνία για την επαρχία της Ιντλίμπ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει», γράφει η εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν σε μια ζώνη μεταξύ 15 και 20 χιλιομέτρων, από την πόλη της Ιντλίμπ , διαχωρίζοντας τους τζιχαντιστές και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα διεξάγουν περιπολίες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για να παρακολουθήσουν τη συμφωνία.

«Στο παρελθόν», σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, «η Ρωσία έχει αποσυρθεί από πολλές τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία και τις δυνάμεις των ανταρτών (FSA) που υποστηρίζει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, χρησιμοποιώντας ως αιτία ότι είναι «κεκαλυμένοι» τζιχαντιστές που πρέπει να εξουδετερωθούν.

Ο Θανάσης Καμπάνης, συνεργάτης στο The Century Foundation, ένα think-tank στην Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Δυστυχώς, τα ιστορικά στοιχεία όλων των συμμετεχόντων μας προετοιμάζουν πραγματικά να περιμένουμε το χειρότερο…

Η ουσία είναι ότι οι «αντάρτες είναι όλοι ίδιοι για την Μόσχα. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ έχει εγκρίνει πολλές εχθροπραξίες κατά των Σύρων ανταρτών που τους έχει «βαφτίσει» ως τρομοκράτες, λέγοντας ότι δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας».

Από την άλλη πλευρά ο Άσαντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σότσι μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν.

Αλλά και το Ιράν, το οποίο εκτός από τη Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει άμεσα σε μια στρατιωτική επίθεση στην Ιντλίμπ.

Ένας επιπλέον κίνδυνος για τη συμφωνία είναι η παρουσία στην πόλη χιλιάδων σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών.

«Οι δυνάμεις αυτές, πιθανότατα θα αποφασίσουν ότι δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από την προστατευτική ζώνη. Πολλοί από αυτούς είναι σκληροί μαχητές, γεμάτοι εμπειρία σε μάχες κατά τη διάρκεια ετών ενός εξαντλητικού πολέμου», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Το σκηνικό όμως άλλαξε από χθες μετά την κατάρριψη του Il-20 και την απόδοση ευθυνών στο Ισραήλ από την Μόσχα, με την σαφή υπόνοια «αμερικανικού δακτύλου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αμυντικό εμπειρογνώμονα και δημοσιογράφο Αλεξέι Μπόρσενκο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το περιστατικό με το αεροσκάφος IL-20 για να σαμποτάρουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά και Ισραήλ.

«Αυτή η νέα κίνηση, είναι μια προσπάθεια να βρουν κάποια νέα τρομακτικά στοιχεία για τη συνέχιση αυτού του πολέμου…

Τώρα είναι που οι Αμερικανοί θα αναζητήσουν νέους τρόπους για όλα αυτά.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και Ερντογάν, επέτρεψε να λυθεί το ζήτημα στην Ιντλίμπ  χωρίς τη χρήση βαρέως πυροβολικού και αρμάτων μάχης, και αυτό ήταν μια πολύ ασυνήθιστη απόφαση, την οποία οι Αμερικανοί δεν περίμεναν», είπε ο αναλυτής.

Η ουσία όμως είναι ότι σίγουρα από αύριο μια άλλη μέρα ξημερώνει στην Συρία, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, με δεκάδες πολεμικά πλοία να έχουν «γεμίσει» την Α.Μεσόγειο έτοιμα για όλα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια