Τα «έσπασαν» Mόσχα και Άγκυρα – Απέτυχαν οι συνομιλίες στο Ταλ Ριφάατ – Χάος στην Τουρκία: Συλλήψεις εν ενεργεία αξιωματικών

Τα «έσπασαν» για πρώτη φορά  Ρώσοι και Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι στην πόλη Ταλ Ριφάατ λόγω της «κρυφής ατζέντας» του Ερντογάν και της στήριξης του στους Τζιχαντιστές. Την μεν πόλη δεν την παραδίδουν οι Ρώσοι εφόσον οι Τούρκοι δεν  δίνουν εντολή να αποχωρήσουν οι » φίλοι τους» οι Τζιχαντιστές από την πόλη Jisr Al-Shughour .

Επόμενο όμως  ήταν όλα αυτά , ειδικά  μετά την χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και τα νέα σχέδια της Άγκυρας για Ιράκ και Ιεράπολη , να προκαλέσουν οργή και στους Ρώσους, σε συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στην Πόλη Tal Rifaat .

 Οι πρώτες αναφορές από τη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου δείχνουν ότι οι ρωσοτουρκικές συνομιλίες στο Tal Rifa’at απέτυχαν  παταγωδώς , αφού η τουρκική αντιπροσωπία αρνήθηκε ορισμένους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με εκθέσεις πρακτορείων ειδήσεων, ο τουρκικός στρατός αρνήθηκε να αναγκάσει τους μαχητές  ισλαμικής οργάνωσης  να παραδώσουν την πόλη Jisr Al-Shughour  στον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA). Αυτό οδήγησε τους Ρώσους να αρνηθούν να παραδώσουν την πόλη Ταλ Ριφαάτ στην Τουρκία.

Οι μαχητές της συγκεκριμένης οργάνωσης  ( Τζιχαντιστές)  είναι από καιρό «γκάθι στο πλευρό» του Συριακού Στρατού, καθώς η γειτνίαση της πόλης με την Λατάκια τους δίνει την δυνατότητα για επιχειρήσεις σε συριακές  κυβερνητικές περιοχές.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Συριακές και ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις τους κατά των τζιχαντιστών  στην πόλη  Jisr Al-Shughour σε μια προσπάθεια να τους εξουδετερώσουν πλήρως και να πιέσουν τους  μαχητές να γίνουν πιο δεκτικοί  στην παράδοση της πόλης.

Ο Συριακός Στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει την πλήρη «εξαφάνιση» των μαχητών της οργάνωσης  αυτής  και δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα επέτρεπε στους μαχητές να παραμείνουν στην πόλη.

Έτσι επιβεβαιώνονται πολλοί Ρώσοι αναλυτές και άλλοι που είχαν προειδοποιήσει το Κρεμλίνο ότι ο Ερντογάν έχει την δική του ατζέντα για την περιοχή και ονειρεύεται αυτοκρατορίες.

«Μπορούμε να δούμε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν εξασκεί μια όλο και περισσότερο αυτόνομη εξωτερική πολιτική ειδικά στην Συρία , κάτι που είναι ενδεικτικό της στάσης της χώρας αυτής. Από τη μία πλευρά, αυτή η πολιτική  είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας, και από την άλλη θα έχουμε σύντομα…ένα νέο «σημαντικό παράγοντα» σε αυτή τη σημαντική περιοχή του κόσμου για μας», ανέφερε ο Α. Βασίλιεφ Ρώσος σύμβουλος του Κρεμλίνου αφήνοντας πολλά υπονοούμενα διότι τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή σαφώς και δεν είναι τα ίδια , και αυτό ιστορικά έχει αποδειχθεί .

Μπορεί η διαφωνία αυτή να μην κομβικής σημασίας ώστε να έχουμε σοβαρές αναταράξεις , αν και αυτό θα καταδειχθεί στην συνέχεια , το σίγουρο όμως είναι ότι οι Τούρκοι εφαρμόζοντας το σχέδιο « του δικού τους χαβά»…. θα φτάσουν αργά ή γρήγορα σε ρήξη και με την Μόσχα. Τότε η συνέχεια θα είναι γνωστή και μη εξαιρετέα.

Tην ίδια στιγμή, Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού που φέρεται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.

Όπως φαίνεται με λίγα λόγια, η Τουρκία οδεύει προς το απόλυτο χάος.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 38 επαρχίες σε όλη την Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας της οποίας προΐσταται η εισαγγελία στο Ικόνιο, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση μαθητών για το κίνημα του Γκιουλέν.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι η Τουρκία έχει συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχει απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή: pentapostagma.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια