Ευρωμαλάκυνση

Τι δείχνει για τις Βρυξέλλες η κατάργηση της θερινής ώρας


Από τον Γιώργο Χαρβαλιά
Ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς πόσο ωραία και δημοκρατικά λειτουργεί αυτή η Ευρώπη των… Γερμανών και ουχί των εθνών είναι το πρόσφατο ανέκδοτο με τη θερινή ώρα.

Με αφορμή λοιπόν ένα αίτημα 70.000 Φινλανδών που, όταν ανοίγουν το παράθυρό τους, αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν πότε ξημέρωσε και πότε βράδιασε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. Να μικρύνουμε τη μέρα δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο για να…κοιμόμαστε (υποτίθεται) περισσότερο.

Να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, δεν ξέρω τι έκαναν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, οι Κύπριοι όμως που ψήφισαν υπέρ αυτής της… σκοταδιστικής, ενεργοβόρας και άκρως αντιτουριστικής ρύθμισης κόντεψαν να φάνε ξύλο! Το γιατί πρέπει η ώρα να ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ξεκινούν από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό και φτάνουν στις… παρυφές της Λιβύης, είναι ένα μυστικό που μόνον στους διαδρόμους της Καγκελαρίας μπορεί να το γνωρίζουν. Πάντως το φινλανδικό σκεπτικό που αναπτύχθηκε και κατάπιαν αμάσητο οι… ευρωπατέρες δεν αντέχει την παραμικρή κριτική.

Επιστημονικές έρευνες και… καλά αποδεικνύουν, είπαν, ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχή στον ύπνο. Και αυτή με τη σειρά της σοβαρότατες παρενέργειες, όπως μειωμένη απόδοση εργασίας, προβλήματα υγείας, αλλά και τροχαία ατυχήματα λόγω… υπνηλίας. Πολύ χειρότερα από αυτά που, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλονται σε ένα μπουκάλι βότκα που πίνει στην καθισιά του κάθε Φινλανδός το Σαββατοκύριακο… Και αφού ακούστηκαν όλα αυτά τα περισπούδαστα, δεν βρέθηκε κανείς να εξηγήσει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και όχι… φινλανδικούς δράκους ότι η εισαγωγή της θερινής ώρας υπήρξε μέτρο αναγκαιότητας στην ενεργειακή κρίση του 1974 για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μία από τις ακριβότερες κοινωφελείς υπηρεσίες.
Και ότι σε ηλιόλουστες τουριστικές περιοχές, όπως η Ελλάδα, η παράταση της μέρας αποτελεί ευλογία Θεού και όχι αιτία νευρώσεων με επιπτώσεις στην… οδική ασφάλεια!

Και πώς να βρεθεί χριστιανός να πει αυτά τα αυτονόητα, όταν, σύμφωνα με έρευνα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της Γερμανίας, το 75% των Γερμανών εργαζομένων θέλει την κατάργηση της θερινής ώρας για να… κοιμάται περισσότερο! Ε, λοιπόν, αυτά τα αυτονόητα που δεν κατάλαβαν οι ευρωβουλευτές, εκτός από την πολιτισμένη ηλιόλουστη Φλόριντα, τα έκανε πράξη από το 2016 και η… οπισθοδρομική Τουρκία του Ερντογάν, που με υπουργική απόφαση κατάργησε τη… χειμερινή ώρα και υιοθέτησε μονίμως τη θερινή.
«Για να επωφελούνται πολίτες και τουρίστες από την ευεργετική παράταση της ηλιοφάνειας». Τόσο απλά και ωραία…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια