Kαταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ για την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά... φτάνει αυτό;

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η ΕΕ καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου και για την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο υπάρχει μια αντίδραση κατά της Άγκυρας αλλά επί του πρακτέου;

Οι 2 στρατιωτικοί παραμένουν στα τουρκικά χέρια ως όμηροι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παίρνει κονδύλια από την ΕΕ για να μην ανοίξει τα σύνορα και την κατακλύσει με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Οι 28 ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία», μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο Eλλήνων στρατιωτικών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα έχει ως κύριο σκοπό την άμβλυνση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Στα συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια