Το χρονικό της ρήξης του Μίκη Θεοδωράκη με τον Τσίπρα

Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που διέπουν εν τέλει συνολικά τη διαδρομή της Αριστεράς...


...όταν δηλαδή η συντροφικότητα και ο ενθουσιασμός δίνουν τη θέση στην απογοήτευση, διαψεύδοντας ελπίδες, και στο τέλος η συμπόρευση εξελίσσεται σε οργή, η οποία καταλήγει στη ρήξη και τη διάσπαση κάθε πολιτικού ή συναισθηματικού κρίκου.

Κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον Μίκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αν και η αρχή της επαφής των δύο έδειχνε αισιόδοξη και πολλά υποσχόμενη. Ήταν Μάιος του 2012, στο παρά πέντε της διπλής εκλογικής αναμέτρησης που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό κόμμα διαμαρτυρίας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυνητικά στην κυβέρνηση.

Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο, επισκέφθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του στην Ακρόπολη για να πάρει την ευχή του. Ο Μίκης την έδωσε ολόθερμα, εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στην έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία και σε μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο.

Παρών σε αυτή τη συνάντηση (ιστορική ειρωνεία σήμερα) ήταν και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασσιμάτης, εκ των κεντρικών ομιλητών στο πρόσφατο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, χωρίς τίποτα να προμηνύει αυτό που σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει, ο Μίκης Θεοδωράκης, χαμογελαστός και χαρούμενος, δήλωνε. «Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας. Καλώ όλους τους πατριώτες και δημιουργικούς Έλληνες να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στον δρόμο της αυτοδυναμίας, της προόδου και της αναγέννησης».

Οι επόμενοι μήνες κύλησαν ανέφελα έως την 24η Φεβρουαρίου 2015 και η σχέση των δύο παρέμενε στέρεα και αρραγής, με τον συνθέτη να συνεχίζει να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι το κόμμα της Αριστεράς θα μπορούσε να πολιτευτεί ως βάση και ως συγκολλητική δύναμη για τη δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ, και πως η Ελλάδα θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου με βασικό αίτημα την εθνική ανεξαρτησία. Αυτό, εν τέλει, ήταν και παραμένει το όραμα του Μίκη: όλοι οι Ελληνες, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, ενωμένοι σε μια γροθιά στον κοινό αγώνα για να πάρουν την πατρίδα τους πίσω.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τα ηνία μετά τον θρίαμβο στις εκλογές και στις 24 Φεβρουαρίου ο -πρωθυπουργός πια- Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου με προορισμό και και πάλι την οικία του δημοφιλούς συνθέτη. Ηταν οι ημέρες που ο Βόλφ-γκανγκ Σόιμπλε έδειχνε τα... δόντια του στην Ελλάδα. Αφορμή για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα αποτέλεσε άρθρο του Μίκη, με το οποίο καλούσε τον πρωθυπουργό να βρει τη δύναμη να πει «έστω και τώρα “όχι”» στους εκβιασμούς των ξένων δανειστών, και ειδικότερα του Βερολίνου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, όμως, εντασσόταν περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων από πλευράς Τσίπρα, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί «πάγωσαν» από τη συμφωνία που έφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας έριχνε άσφαιρα πυρά, θέλοντας να... τρομάξει τους Γερμανούς και στέλνοντας μέσα από τη συνάντηση με τον Μίκη μήνυμα στους «έξω» ότι δεν θα κάνει πίσω και πως θα ήταν προτιμότερο να τα βρουν σε μια έντιμη συμφωνία.

Απουσία

Ομως, από αυτή τη δεύτερη συνάντηση έλειπε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος νωρίτερα, με αφορμή τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, είχε εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας ο ίδιος από την πλευρά του «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, γιατί «συνήργησα στην ψευδαίσθηση» της απαλλαγής από το Μνημόνιο... Μάλλον γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε στην άλλη ιστορική μορφή της Αριστεράς, τον Μίκη... Η συνάντηση τελικά κύλησε ομαλά. Οι δύο άνδρες, με φόντο την Ακρόπολη, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, ενώ τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα είχαν να κάνουν με την επικαιρότητα των ημερών. «Σαν παλιός πολεμιστής, ξέρεις ότι στις μάχες χρειάζονται στρατηγική και μυαλό» είπε ο πρωθυπουργός στον Μίκη.

«Δεν πρέπει να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις και ελιγμούς στη μέση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό πολεμοφόδιο που έχουμε είναι η πλατιά εθνική λαϊκή ενότητα». Δύο ημέρες μετά, ο Μίκης Θεοδωράκης, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, με ένα κείμενο-καταπέλτη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να τηρεί τις «προδοτικές δεσμεύσεις» που είχε λάβει τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια η Ελλάδα και καλεί τον κόσμο στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιούσε το ΚΚΕ στις 27 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

«Ο πρωθυπουργός και ο Γλέζος με πρόδωσαν»

Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2016, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τη συνάντηση του 2015, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό αλλά και τον Μανώλη Γλέζο ότι τον κορόιδεψαν: «Ο Τσίπρας, όταν έγινε πρωθυπουργός, ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ. Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα, ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα... Ειλικρινά, λυπάμαι. Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο» είπε ο συνθέτης και πρόσθεσε: «Εχω πεισθεί ότι η Βουλή είναι πλέον όργανο από το οποίο η τρόικα περνά τις αποφάσεις της, νομοτύπως, δήθεν δημοκρατικά. Αρα, έπρεπε να το πάμε διαφορετικά. Να σταθούμε στα πόδια μας, σε δύο πόδια: το ένα πόδι είναι ο λαός και το άλλο πόδι είναι η αυτάρκεια». Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Μίκης με αλλεπάλληλες «βομβιστικές» παρεμβάσεις κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με βαριά λόγια και αποκορύφωμα όσα περί «εθνομηδενισμού» και «αριστερόστροφου φασισμού» είπε μπροστά σε χιλιάδες λαού στο Σύνταγμα, μη μπορώντας προφανώς να «καταπιεί» το γεγονός ότι η πατριωτική διάσταση της Αριστεράς παραχώρησε θέση στους μετανεωτεριστές της Κουμουνδούρου, οι οποίοι φοβούνται να συλλαβίσουν τις λέξεις «πατρίδα» και «έθνος».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια