Η Βενεζουέλα φανερώνει το λόγο που η Δυτική προπαγάνδα ήταν τόσο πετυχημένη τις προηγούμενες δεκαετίες

Του system failure

Όταν έχεις το μονοπώλιο της πληροφόρησης μπορείς κυριολεκτικά να μεταμορφώσεις τα μυαλά των ανθρώπων. Να τους κάνεις να πιστέψουν ότι θες. Μπορείς ακόμα και να αντιστρέψεις την πραγματικότητα, προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί τα αφηγήματά σου, ώστε να προωθήσεις την επιθυμητή ατζέντα για λογαριασμό των αφεντικών σου.

Την 1η Απριλίου του 1957, το BBC διεξήγαγε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Το πιο διακεκριμένο δελτίο ειδήσεων της βρετανικής τηλεόρασης, μετέδωσε ένα ρεπορτάζ για τις καλλιέργειες μακαρονιών στην Ελβετία. Την επόμενη μέρα, εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στον σταθμό, για να μάθουν πώς να προμηθευτούν σπόρους για μακαρονόδεντρα. Η απάντηση του σταθμού ήταν: «Τοποθετείστε ένα μακαρόνι σε τενεκεδάκι από σάλτσα ντομάτας και ελπίστε για το καλύτερο».






Αυτή η 'αθώα' φάρσα, έδειξε με δραματικό τρόπο την εκπληκτική δύναμη της τηλεόρασης και των μίντια στο να διαμορφώνουν μαζικά την αντίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο ανιψιός του Σίγκμουντ Φρόυντ, 'Εντουαρντ Μπερνέζ, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης προπαγάνδας, καμουφλαρισμένης υπό τον όρο 'δημόσιες σχέσεις'.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα μίντια στη Δύση έχτισαν ένα ισχυρό τείχος προπαγάνδας από το οποίο οι Δυτικές κοινωνίες ήταν αδύνατο να αποδράσουν. Ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με την αντίληψη του 'διαβολικού Κομμουνισμού', ως απειλή ενάντια στις Δυτικές αξίες και τον Δυτικό τρόπο ζωής. Κυρίως οι ΗΠΑ, ως η αναδυόμενη υπερδύναμη μετά τον πόλεμο, διεξήγαγε βρόμικους πολέμους που βασίστηκαν στα ψέματα και την εξαπάτηση που κατασκεύασαν τα μίντια, ώστε να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση της πλειοψηφίας, ακόμα και μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Κομμουνισμού.

Ωστόσο, εδώ και λιγότερο από δύο δεκαετίες, η ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου έφερε τελικά τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στο μονοπώλιο της Δυτικής προπαγάνδας.

Παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή απάτη και προπαγάνδα και στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική πληροφόρηση ως αντίβαρο στην κυρίαρχη Δυτική προπαγάνδα. Αυτού του είδους η πληροφόρηση δεν φιλτράρεται από κάποια ιεραρχία, όπως συμβαίνει με την ξεπερασμένη λειτουργία των μίντια.

Η πρόσφατη υπόθεση με τα γεγονότα στη Βενεζουέλα είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί έδειξε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης επέλεξε αυτή τη φορά να ευθυγραμμιστεί με τα αφηγήματα των κυρίαρχων ΜΜΕ και χαρακτήρισαν, χωρίς καμία επιφύλαξη, τον Νικολάς Μαδούρο ως 'δικτάτορα' και την κυβέρνησή του ως 'αυταρχικό καθεστώς'. Ωστόσο, κυριολεκτικά αγνόησαν τις φρικαλεότητες που έγιναν από μέρος των οπαδών της αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι η Αμερικανική αυτοκρατορία έχει προφανείς λόγους να ανατρέψει τον Μαδούρο προκειμένου να ανοίξει και πάλι τον δρόμο για τα πλούσια κοιτάσματα της Βενεζουέλας στο μεγάλο Αμερικανικό καρτέλ του πετρελαίου.

Μεγάλα διεθνή δίκτυα συνεισέφεραν στον πόλεμο κατά της Δυτικής προπαγάνδας, για τους δικούς τους λόγους, καθώς αποτελούν μέρος του αντίπαλου μπλοκ που απειλεί την Αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τα δίκτυα αυτά δεν χρειάζεται να κατασκευάσουν τα δικά τους αφηγήματα. Η Δυτική προπαγάνδα και οι πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτή είναι πλέον πράγματα τόσο προφανή, που κάποιος μπορεί να τα ξεσκεπάσει πολύ εύκολα, παρουσιάζοντας απλά την πραγματική εικόνα που κρύβεται πίσω από τα συνήθη Δυτικά αφηγήματα.

Φανταστείτε τώρα να βρισκόμασταν στην 'παλαιολιθική' εποχή του μονοπωλίου της Δυτικής προπαγάνδας, χωρίς να υπάρχει κανένα δίκτυο που να την αμφισβητεί. Η Βενεζουέλα θα αποτυπώνονταν στα μυαλά των Δυτικών ακροατηρίων ως το πιο διαβολικό καθεστώς του πλανήτη. Από την άλλη, ένα από τα πιο βάρβαρα καθεστώτα, όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας, θα είχε κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τα 'ραντάρ' των Δυτικών ΜΜΕ, για προφανείς λόγους.

Έτσι, εν συντομία, το Διαδίκτυο, τα δίκτυα αντι-προπαγάνδας, τα WikiLeaks, οι Whistleblowers, είναι μερικοί βασικοί παράγοντες χάρη στους οποίους η Δυτική προπαγάνδα καταρρέει. Καθώς βιώνουμε αυτή τη διαδικασία, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον βαθμό και τον ρυθμό αυτής της κατάρρευσης, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Δυτικά ΜΜΕ έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους.

Όπως ανέφερε η εταιρία Gallup το 2016, μετά από σχετική έρευνα, η εμπιστοσύνη των Αμερικάνων στα ΜΜΕ είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό ιστορικά, από την εποχή που η εταιρία ξεκίνησε αυτού του είδους τις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, μόλις το 32% δήλωσε ότι έχει αρκετή εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ.

Φαίνεται ότι τα Δυτικά ΜΜΕ έχουν χάσει τόση πολλή αξιοπιστία, που ακόμα και αν αρχίσουν να λένε την αλήθεια, θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Δυτικών ακροατηρίων. Αλλά αντί να προσπαθούν να κάνουν κάτι ανάλογο, επιλέγουν τη γνωστή και αναποτελεσματική τακτική, καθώς αγωνιούν να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση των μαζών. Αλλά αυτή η τακτική νομοτελειακά θα οδηγήσει σε ένα πράγμα: την γρηγορότερη κατεδάφιση των τελευταίων υπολειμμάτων της αξιοπιστίας τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια