Η τζιχαντιστική τρομοκρατία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης
Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Η ειδεχθής επίθεση στο Μάντσεστερ υπενθύμισε πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Ο συμβολισμός προφανής: βρετανικό έδαφος, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μικρά παιδιά
(ώστε να αποδειχθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως βρίσκονται στο στόχαστρο και αποτελούν εν δυνάμει στόχους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους).
Η νίκη που θέλουν να πετύχουν οι τρομοκράτες είναι η αλλαγή στην πρόσληψη ασφάλειας και κατ’ επέκταση στις καθημερινές λειτουργίες των Ευρωπαίων. Αυτή η κατάσταση εύλογα συντηρητικοποιεί τον μέσο πολίτη, ενώ διακαής πόθος των τζιχαντιστών είναι η συλλήβδην δαιμονοποίηση του μουσουλμανικού στοιχείου, προσδοκώντας πως αργότερα θα φέρει σε ανοιχτή αντιπαράθεση θρησκείες και πολιτισμούς. Ενώ η περιθωριοποίηση ατόμων επί τη βάσει των πεποιθήσεών τους θα δημιουργήσει νέες γενιές τρομοκρατών, διευκολύνοντας τη στρατολόγησή τους. Η άνοδος το προηγούμενο διάστημα σχηματισμών με ξενοφοβικές αντιλήψεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κύκλο τρομοκρατικών ενεργειών που άνοιξε τον Ιανουάριο του 2015 με την επίθεση στο Charlie Hebdo.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο βιβλίο «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια», το Χαλιφάτο άρχισε «να σπέρνει πανικό και φόβο στους κόλπους της Ευρώπης – μέσω των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν τη σφραγίδα του. Προκάλεσε πολιτικούς σεισμούς στην ΕΕ, διασάλευσε έναν εκ των δύο στρατηγικών πυλώνων της Ενωσης –την ελεύθερη μετακίνηση εντός Σένγκεν–, συνέδεσε τις προσφυγομεταναστευτικές ροές (σημαντικό μέρος των οποίων προκάλεσε το ίδιο) με κινδύνους ασφαλείας και έδωσε τροφή σε ακραίους –και όχι μόνο– κύκλους για να ταυτίσουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία, διαχέοντας σε κάποιο βαθμό την ισλαμοφοβία».
Στην αποτρόπαια πράξη στο Μάντσεστερ δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο κομμάτι της διεθνούς τρομοκρατίας «όπλισε» το χέρι του δράστη. Δυστυχώς η καθόλα ευπρόσδεκτη εδαφική υποχώρηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων, διότι μοιάζει να χάνει την πρωτοκαθεδρία του. Προκειμένου αυτό να αποτραπεί, θέτει υπό τη σκέπη του κάθε τρομοκρατική πράξη, είτε τη γνωρίζει, είτε αυτή έχει γίνει αυτόνομα, είτε απλά ο «μύθος» του την έχει εμπνεύσει, ώστε να καταδείξει την ισχύ του. Αντιστοίχως, άλλα τρομοκρατικά δίκτυα επιδιώκουν χτυπήματα με ευρύ αντίκτυπο για να «καπελώσουν» το ΙΚ.

* Το βιβλίο του Κ. Φίλη «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια