Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιατί αποικία

Όταν ξένα δημοσιεύματα τροφοδοτούν πολιτικό καβγά


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Θέτω υπ’ όψιν σας σήμερα ένα απλό ερώτημα: Μπορεί ο ξένος Τύπος να καθίσταται ρυθμιστής των εξελίξεων στην πατρίδα μας και με το πρώτο δημοσίευμα που έρχεται απέξω να παίρνουμε τα τουφέκια; Η απάντηση είναι «αναλόγως».

Αν το δημοσίευμα κάνει αποκαλύψεις, προφανώς και μπορεί. Η πληροφορία πάνω από όλα. Τι γίνεται όμως όταν δημοσίευμα που αναμηρυκάζει γεγονότα γνωστά και χιλιογραμμένα τροφοδοτεί πολιτικό καβγά; Ο προβληματισμός δεν διατυπώνεται χωρίς αφορμή.

Την επομένη της Πρωτοχρονιάς η ρηχή ατζέντα της ελληνικής επικαιρότητας κατελήφθη από τρία ξένα δημοσιεύματα γνώμης. Το πρώτο ήταν του «Guardian», ο οποίος διατύπωσε την άποψη -άπειρες φορές ελληνικό πρωτοσέλιδο- ότι η δημόσια υγεία νοσεί, ότι θερίζουν οι λοιμώξεις και ότι πεθαίνουν ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν. Το δεύτερο ήταν των «Financial Times» (ηλεκτρονική, όχι έντυπη έκδοση), που επιχείρησε να ταυτίσει την Ελλάδα με την Πολωνία και την Ουγγαρία, επειδή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη δύο υποθέσεις, η μία εις βάρος της συζύγου κορυφαίου τραπεζίτη και η δεύτερη εις βάρος του πρώην διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Το τρίτο ήταν ένα υμνητικό δημοσίευμα της «Zeit» με τον τίτλο «Ελλάδα, κάτι αλλάζει», το οποίο βασιζόταν στην εκτίμηση ενός ανωνύμου που βρήκε υπέροχο να κάνει διακοπές σε σκηνή το καλοκαίρι και στην άποψη ενός δεύτερου ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα επειδή βλέπει να κυκλοφορούν στην Αθήνα... νέα αυτοκίνητα.

Και τα τρία ανακυκλώθηκαν, τα δύο εξ αυτών προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Βρίσκω την εξέλιξη δείγμα αφόρητου επαρχιωτισμού, που πιστοποιεί γιατί είμαστε αποικία. Πρώτον, γιατί αν οιαδήποτε ελληνική εφημερίδα είχε πρώτο θέμα την Υγεία κανείς διαδικτυακός τόπος δεν θα το αναπαρήγαγε, κανείς ιατρικός σύλλογος δεν θα εξέδιδε ανακοίνωση ότι πλήττεται ο τουρισμός, κανείς τομεάρχης Ν.Δ. (στις 7.28 το βράδυ...) δεν θα ασχολούνταν. Δεύτερον, διότι αυτά που ανακάλυψε ο «Guardian» τα φωνάζουν χρόνια Ελληνες γιατροί: Οι απώλειες πληθυσμού στα χρόνια των Μνημονίων είναι μεγαλύτερες από απώλειες σε καιρό πολέμου! Τρίτον, γιατί όσα γράφει ο ξένος Τύπος δεν είναι θέσφατο.

Προχθές οι «Financial Times» ζήτησαν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους επειδή έπεσαν έξω στις προβλέψεις για Brexit - Τραμπ. Τέταρτον, γιατί τα κόμματα χρησιμοποιούν τον ξένο Τύπο για να επηρεάζουν τους ιθαγενείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σκούζει, έσπρωχνε πληροφορίες στον «Guardian» κατά Σαμαρά κάποτε. Αυτοί που προκάλεσαν το δημοσίευμα στους «F.T.» έντυσαν με άρωμα Πολωνίας τα σκάνδαλά τους γιατί φοβούνται αρνητικές εξελίξεις... Για όση αξία έχει η γνώμη μου -προς όλους- ένα μόνο: Παίξτε στο φως της ημέρας! Χωρίς ξένες κουκούλες.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια