Γράφει η Κυριακή Μυτιληνιού
Μετά την υλοποίηση του πρώτου Μνημονίου, η Κεντροαριστερά εξασθενεί. Το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκφραστής, τα τελευταία σαράντα χρόνια, του χώρου της Κεντροαριστεράς, φτάνει στα όρια της διάσπασης και καταγράφει ποσοστά ύψους 7-8%.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Μετά την υλοποίηση του πρώτου Μνημονίου, η Κεντροαριστερά εξασθενεί. Το ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκφραστής, τα τελευταία σαράντα χρόνια, του χώρου της Κεντροαριστεράς, φτάνει στα όρια της διάσπασης και καταγράφει ποσοστά ύψους 7-8%.
Το προοδευτικό Κέντρο και η Κεντροαριστερά σήμερα εκφράζονται από την πολυδιάσπαση και την πολιτική σύγχυση που επικρατεί. Η εκλογική διαμέλιση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τη δημιουργία αρκετών κομμάτων και κινήσεων, τα οποία προσπαθούν να ενσωματώσουν τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, φαινόμενο το οποίο κατάφερε σε μεγάλο βαθμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου, η κ. Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την πολιτική σύμπραξή της με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με το ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη για να εξασφαλίσει την ενότητα του χώρου. Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε επιλέξει να αποχωρήσει και να διασπάσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στις πιο κρίσιμες εκλογές, οι οποίες και οδήγησαν στην σημερινή συρρίκνωση του κόμματος.
Το νέο πολιτικό δίδυμο ευελπιστεί από την νέα αυτή κατάσταση να δημιουργήσει έναν ανανεωμένο, κυρίαρχο προοδευτικό πόλο, που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο. Η νέα αυτή υπέρβαση στον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται να έχει κάποια απήχηση, καθώς ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο μετά την διαγραφή του από την κ. Φώφη Γεννηματά. Στο κάλεσμα για ενότητα και ανασυγκρότηση ανταποκρίθηκε και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ μετά από την αποχώρησή του από το ΠΟΤΑΜΙ. Οι κινητοποιήσεις αυτές δημιουργούν μια εντύπωση.
Η υπέρβαση, βέβαια, πρέπει να γίνει σε ομαδικό επίπεδο, όλα τα στελέχη του κόμματος οφείλουν να στηρίξουν την κίνηση αυτή. Κυρίως οι τρεις υπουργοί του ΠαΣοΚ, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει την προσπάθειά τους να ανασυγκροτήσουν τον χώρο μέσω ενός νέου Δημοκρατικού Κινήματος. Με τα νέα δεδομένα καλούνται να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους και να μην αντιπαρατεθούν στον Κεντρώο χώρο, καθώς αυτό θα αποδυνάμωνε την προσπάθεια ενότητας.
Η νέα κατάσταση μπορεί να ευδοκιμήσει αναλόγως με την στάση και τις διαθέσεις προσώπων με καθοριστικό ρόλο. Στην περίπτωση που, σημαντικά πρόσωπα όπως είναι ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι τρεις προαναφερόμενοι υπουργοί παραμερίσουν τις φιλοδοξίες τους και επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα, ίσως καταφέρουν να επουλώσουν τις πληγές των ψηφοφόρων που προκλήθηκαν μετά την τελευταία διάσπαση.
Σε τελευταία ανάλυση καθοριστικό ρόλο έχει η ανταπόκριση της κοινωνίας στο εγχείρημα της κ. Φώφης Γεννηματά. Αν ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την κίνηση και θα συνεχίσει να ελπίζει σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων, με μόνο μέσο του παλαιά και φθαρμένα στηρίγματα. Η ιστορία έχει καταγραφεί. Ο κόσμος θυμάται και δεν θα πράξει, πάλι, το ίδιο λάθος. Αυτό που θεωρείται επιτακτική ανάγκη είναι η ανανέωση πολιτικού προσωπικού. Χρειάζονται άνθρωποι που να μην έχουν διαχειριστεί κυβερνητική εξουσία, να έχουν διάθεση να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση, και να πραγματοποιήσουν μια νέα κατάσταση, πέραν του παλαιοκομματισμού.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια