Του Μιχαήλ Βασιλείου
Δεν περνάει μέρα δίχως να καταγραφεί κάποιο νέο περιστατικό κλιμάκωσης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας πλέον, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον συριακό εμφύλιο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δεν περνάει μέρα δίχως να καταγραφεί κάποιο νέο περιστατικό κλιμάκωσης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας πλέον, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον συριακό εμφύλιο.
Το νέο βήμα, ήταν η εμφάνιση των υποστρατηγικών πυραυλικών συστημάτων τύπου Iskander-M (κωδικός κατά ΝΑΤΟ: SS-26 Stone) στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία, ενώ οι ΗΠΑ υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο με τη Φινλανδία…
Στην περίπτωση των Iskander M, πρόκειται για την πλέον προηγμένη έκδοση οικογένειας πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να φέρουν μη συμβατικές κεφαλές (συνολικά μπορεί να εξοπλιστεί με 10 διαφορετικές κεφαλές), ενώ το βεληνεκές τους θέτει στο στόχαστρο στόχους μέχρι και την κεντρική Ευρώπη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί τα συστήματα αυτά και συγκεκριμένα την απειλή μεταφοράς τους στο Καλίνινγκραντ και όχι μόνο, αφού πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν «πολιτικό» όπλο στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας, με τη Μόσχα να επαναφέρει το θέμα, κάθε φορά που οι σχέσεις της με τη Δύση επιδεινώνονται…
Αναφέρθηκαν για παράδειγμα στο τέλος του 2014 για την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Κριμαίας, θέτοντας έτσι στο στόχαστρο την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τους εκεί ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 «έπαιξαν» ξανά για το Καλίνινγκραντ ως απόπειρα αποτροπής της ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών στη Γερμανία, ενώ τον περασμένο Ιούνιο, επανερχόταν εκ νέου από ρωσικής πλευράς.
Στη συζήτηση για την ανάπτυξη του συστήματος στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, οι ρωσικές πηγές που έθεταν ως απώτατη ημερομηνία ανάπτυξης του συστήματος το 2018, έκαναν λόγο για το 2019, σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στη διπλωματία που ξεκινούσε να δουλεύει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα «συγκοινωνούντα δοχεία» της Ουκρανίας και της Συρίας. Μόλις οι δυο πλευρές «τα έσπασαν», να’ σου μπροστά μας πάλι οι Iskander M…
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας», ενώ ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους τα συστήματα αυτά στην περιοχή. Σε μια μάλιστα απόδειξη της πολιτικής στόχευσης της ανάπτυξης των πυραύλων, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν επίτηδες «εκτεθειμένο» ένα σύστημα, με στόχο τον εντοπισμό του από τους αμερικανικούς δορυφόρους.
Ο τρόμος των χωρών που κινδυνεύουν από τα συστήματα αυτά είναι τόσο φυσιολογικός, όσο όμως και ολίγος αδικαιολόγητος! Για παράδειγμα, η Λιθουανία ανέφερε ότι θα διαμαρτυρηθεί στη Μόσχα, ενώ έθεσε και θέμα παραβίασης διεθνώς συνθηκών, αφού το βεληνεκές του συστήματος ίσως ανέρχεται και στα 700 χιλιόμετρα.
Μια απλή ματιά στη γεωγραφία της περιοχής θα αποκάλυπτε, ότι εάν οι Ρώσοι αποφάσιζαν να πλήξουν τη Λιθουανία, θα μπορούσαν να το κάνουν από οπουδήποτε, παρότι ο θύλακας του Καλίνινγκραντ συνορεύει με τη χώρα, ενώ με τον κύριο όγκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρεμβάλλονται οι Λευκορωσία και η Λετονία.
Και από αμερικανικής πλευράς υπήρξε όμως ενέργεια που ήταν αυτονόητο να ερμηνευθεί ως κλιμάκωση στο Κρεμλίνο. Πρόκειται για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Φινλανδία στις 7 Οκτωβρίου στο Ελσίνκι, ανάμεσα στον Φιλανδό υπουργό Άμυνας, Γιούσι Νιινίστρο και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουόρκ. Πρόκειται για σύμφωνο που ακολουθεί αντίστοιχο μεταξύ ΗΠΑ και Σουηδίας το οποίο υπεγράφη νωρίτερα εντός του έτους…
Ενώ διάφορα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για απάντηση της Φινλανδίας στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά τύπου Su-27SM, η αλήθεια είναι μάλλον, πως ό,τι και να συνέβη, αποτελούσε απάντηση – προειδοποίηση της Ρωσίας στη Φινλανδία για το τι μέλει γενέσθαι μετά τη σύσφιξη των αμυντικών δεσμών με τις ΗΠΑ. Εξάλλου, μέσα ενημέρωσης της Εσθονίας είχαν αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι μετέφεραν τους Iskander στο Καλίνινγκραντ και διεξήγαγαν αεροπορική άσκηση στην περιοχή.
Οι Ρώσοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα επαναφέρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα, ενώ τώρα τις διατηρούν σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων σε μια χειρονομία προς τους Φιλανδούς που στόχο έχει να καθησυχάσει τους φόβους τους για τη ρωσική στρατιωτική ισχύ, κάτι που πλέον υπάρχει το πρόσχημα – αφορμή εγκατάλειψης της συγκεκριμένης πολιτικής. Μην εκπλαγούμε αν ξαφνικά εμφανιστούν και εκεί… Iskander M!
Η Φινλανδία συνεργάζεται ήδη με τις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχοντας σε αεροναυτικές και χερσαίες στρατιωτικές – ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, ενώ πλέον προστίθεται στην εικόνα η ανταλλαγή πληροφοριών και η κοινή έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς όπως η κυβερνοάμυνα και η στρατιωτική εκπαίδευση. Είναι σαφές, ότι όλο το «πακέτο» αφορά άμεσα τη Ρωσία που αποτελεί τον στόχο της συνεργασίας…
Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι, ότι πλέον Ουάσιγκτον και Μόσχα δείχνουν «κλειδωμένες» σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι εκατέρωθεν στρατιωτικών κινήσεων, το οποίο θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγηθεί η Γηραιά Ήπειρος – και όχι μόνο – σε σοβαρές περιπέτειες.
Υπενθυμίζονται εδώ, οι χθεσινές δηλώσεις του πολύπειρου Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φραντς Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος προειδοποίησε ανοικτά, ότι ο κίνδυνος ένοπλης αντιπαράθεσης στην Ευρώπη έχει πλέον αυξηθεί κατά πολύ, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση…
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια