Σκηνικό ρήξης με φόντο την απόφαση του ΣτΕ

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Έντονος πόλεμος και σκηνικό ρήξης με το εγχώριο πολιτικό και μιντιακό καθεστώς περιλαμβάνει η ατζέντα της Κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή εβδομάδα και να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα».

Η ατζέντα Τσίπρα στην Αμερική

Τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Αμερική, προκειμένου να παραστεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και να προχωρήσει και σε περαιτέρω «κατευθυντήριες οδηγίες» από πρόσωπα κλειδιά. Αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν συνομιλίες με ιδιαίτερα σημαντικά και ισχυρά πρόσωπα μεταξύ άλλων ο Γ.Γ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, τον Πρόεδρο του Ιράν και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Βέβαια, ακόμη και τόσο μακρυά από την Ελλάδα ο Α.Τσίπρας, δεν θα μπορούσε να μην έχει αφήσει ειδικές αναφορές για το ποιες θα είναι οι κινήσεις της Κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα της απουσίας του. Τα μείζον ζητήματα, όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου μου, δεν έχουν αλλάξει ούτε για την καθημερινή πολιτική ατζέντα ούτε βέβαια έχουν «αλλάξει θέση και στο μυαλό του Πρωθυπουργού».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την αποχώρηση του στην Αμερική, έχει ανοίξει ένας τεράστιος διάλογος στην εσωτερική πολιτική σκηνή σχετικά με τα ζητήματα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών μέσων και της πάταξης της διαπλοκής σε μετατεγενέστερο βαθμό.

Οι αντιδράσεις

Σωρεία αντιδράσεων και οξύθυμων δηλώσεων έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την ομολογουμένως κακή διαχείριση του τηλεοπτικού πεδίου από την Κυβέρνηση. Πρωτοστάτης στις ενέργειες αυτές είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και οι στενότεροι συνεργάτες του Κ.Μητσοτάκη, που σύμφωνα πάντα με εκείνους, τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες «θέτουν προϋποθέσεις για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις».

Σύριζα σε στάση αναμονής

Δεν γνωρίζω αν στην Κουμουνδούρου είναι υπέρμαχοι του συνθήματος πως «η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα», πάντως παρ’όλο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα σημαντικές, η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Μαξίμου δε έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Πηγές στο Μαξίμου αναφέρουν πως «πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί η τελική απάντηση».

«Η ημερομηνία κλειδί»

Κρατήστε την ημερομηνία 30/9/10, καθώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και φυσικά και «πολλά παρατράγουδα». Την συγκεκριμένη ημέρα θα κριθεί από το ΣτΕ το αν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.

Γεγονός που αν συνδυαστεί με αρνητική απόφαση, αναμένεται να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και θα την οδηγήσει σε δύσβατα και επικίνδυνα για την πολιτική της επιβίωση μονοπάτια.

Τα σενάρια

Υπό το πρίσμα των προαναφερόμενων γεγονότων, εύλογα μπορούν να διατυπωθούν τα εξής σενάρια:

Α) Θετική απόφαση από ΣτΕ όσον αφορά την Συνταγματικότητα του διαγωνισμού, δίνοντας έτσι «σημάδια ζωής» στην Κυβέρνηση.
Β) Αρνητική απόφαση από ΣτΕ, η οποία θα τοποθετήσει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο τον Α.Τσίπρα, και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για αιφνιδιαστικές πολιτικές εξελίξεις με «άρωμα εκλογών».

Καλογρίτσας

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην υπόθεση Καλογρίτσα, μιας και απασχολεί και δικαιολογημένα την τρέχουσα πολιτική ατζέντα εδώ και αρκετές ημέρες. Το όλο παιχνίδι που έχει στηθεί υπό την ανοχή, την άγνοια ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο θα πρέπει να σταματήσει ευθύς αμέσως. Ο ελληνικός λαός έχει φθάσει σε ένα σημείο απόλυτης εξαθλίωσης και ανέχειας και επ’ ουδενί δεν πρέπει να καταστεί πιόνι ανάμεσα στις ορέξεις και τα παιχνίδια καμίας κυβέρνησης. Η όλη διαδικασία έκδοσης άδειας, με το πόθεν έσχες, τα δάνεια, τις εγγυητικές και τα βοσκοτόπια είναι μία καλοστημένη απόπειρα εξευτελισμού της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού. Για αυτό εκεί στην Κυβέρνηση, σταματήστε να προκαλείτε την δημόσια αιδώ και νοημοσύνη, διότι οι εξελίξεις έρχονται και οι πράξεις και τα λόγια σας δείχνουν να μην βρίσκουν πια αποδέκτες.


Η ημέρα της κρίσης


Όπως ανέφερα και πιο πάνω η ημέρα όπου είτε θα στηθεί από την αρχή ένα ακόμη αφήγημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είτε θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις δεν αργεί να πλησιάσει, 7 ημέρες για την Κυβέρνηση με ανοιχτά μέτωπα σχεδόν παντού, με αποκρατικοποιήσεις πρόχειρες και κακοσχεδιασμένες, βιαστικές και με «άρωμα ξεπουλήματος». Παράλληλα, ανοιχτά μέτωπα και σε διαπραγμάτευση, με προαπαιτούμενα να τρέχουν και το «Τσοβόλα δώσ” τα όλα» να ωχριά μπροστά στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι πρέπει σε αυτήν την χώρα να βάλουμε μυαλό, πρέπει γιατί δεν αντέχω εγώ και η γενιά μου να γινόμαστε μάρτυρες και πειραματόζωα μίας αριστερής πολιτικής που το αφήγημα της είναι τόσο παλαιό και ξεπερασμένο όσο και το χρονοντούλαπο της ιστορίας που εκείνο ανήκει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια