Ανάλυση Politico: Η βαλκανοποίηση της Ευρώπης – Τι λέει για την Ελλάδα

Το κίνδυνο «βαλκανοποίησης» και κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδεικνύει το Politico, το οποίο παρομοιάζει την τωρινή κατάσταση της ΕΕ με το τέλος της Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα την λέξη «EUgoslavia».

«Welcome to EUgoslavia», σημειώνει στο δημοσίευμα του το Politico, το οποίο σημειώνει πως η ΕΕ είναι και μάλλον θα είναι για πάντα χωρισμένη σε ομάδες οι οποίες έχουν κοινές ατζέντες. Στις ομάδες αυτές, το Politico περιλαμβάνει τον γερμανικό Βορρά, αλλά και το Club Med του Νότου. Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι άλλαξαν αρκετές σχέσεις ισορροπίας στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν αρκετές υποομάδες, με το Brexit να ενισχύει αυτές τις τάσεις.

Το Politico σημειώνει πως το Club Med το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την «άμυνα» κατά των Βορείων και οι χώρες του Βίζεγκραντ οι οποίες «ενώθηκαν» ξανά για να αντισταθούν στις πιέσεις των Βρυξελλών για το προσφυγικό είναι απόδειξη αυτής της τάσης. Παράλληλα, αναφέρει πως και η Αυστρία επιδιώκει να σχηματίσει και αυτή μια συμμαχία με τη συνάντηση που κάλεσε στη Βιέννη.

Αν και η ενότητα στην ΕΕ πάντα ήταν δύσκολη υπόθεση, οι τάσεις αυτές πλέον είναι δύσκολο να αγνοηθούν, και επιδεινώνονται από την έλλειψη αξιόπιστης ηγεσίας. «Σαν έναν στρατό στον οποίο σημειώνεται στάση, χώρες μέλη απλά αγνοούν τις προσπάθειες των Βρυξελλών να επιβάλουν πειθαρχία σε τομείς όπως η πολιτική για το προσφυγικό» σημειώνεται. Από πλευράς τους, οι υποομάδες αυτές οι ίδιες μπορούν να είναι το ίδιο κατακερματισμένες με την Ένωση στο σύνολό της. Αν και οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν μια κοινή αντιπάθεια για τους μουσουλμάνους, οι απόψεις τους είναι διαφορετικές όσον αφορά στη Ρωσία και την εθνική Ασφάλεια. Κάποιες ομάδες, όπως το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, εξαφανίζονται καθώς αλλάζουν οι προτεραιότητες.


Οι διαφορές των ομάδων ανάλογα με το προσφυγικό και το οικονομικό


Την ίδια στιγμή, το Politico τονίζει ότι οι συμμαχίες στην ΕΕ μεταβάλλονται διαρκώς, ανάλογα με τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα. Ετσι, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορεί να συμφωνούν στο προσφυγιό, ωστόσο έχουν μεγάλες διαφωνίες στην οικονομική ατζέντα. «Αν ομάδες όπως η Βίζεγκραντ ή η EUMed ήταν να συντονίζουν την πολιτική και να υποστηρίζουν κοινές πρωτοβουλίες σε ένα εύρος θεμάτων οικονομίας, ασφαλείας και πολιτικής, οι επιπτώσεις στην ΕΕ θα ήταν σημαντικές. Ωστόσο απέχουν έτη φωτός από την επίτευξη τέτοιας ομοφωνίας» σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναρωτιέται σχετικά με το που θα καταλήξει ο κατακερματισμός της ΕΕ ειδικά μετά το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πιθανό η διαβούλευση να σταματήσει πριν καν αρχίσει λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Ενα τέτοιο παράδειγμα σύμφωνα με το Politico είναι η σύνοδος της Μπρατισλάβας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία σε «περιφερειακά» ζητήματα όπως  η αποστολή περισσότερων συνοριοφυλάκων στη Βουλγαρία, ενώ αίσθηση προκάλεσαν η διαφοροποίηση και οι επικρίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Τέλος, το Politico τονίζει ότι το ευρώ δημιουργεί προβλήματα, ακόμη και εάν δεν είναι το κύριο θέμα συζήτησης αυτόν τον καιρό, αποκαλώντας το «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ωστόσο τα δομικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.

«Ο μόνος πραγματικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή θα ήταν τα μέλη να παραχωρήσουν ακόμα περισσότερη εθνική κυριαρχία, πχ δεχόμενα αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση με αντάλλαγμα έκδοση κοινών ομολόγων. Μια βαλκανοποιημένη Ευρώπη δεν θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», κλείνει το δημοσίευμα.

Πηγή: thetoc.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια