Από τον Πούτιν στον Κέρι

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Αν μη τι άλλο, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, ο Ερντογάν στην προγραμματισμένη με τον Πούτιν συνάντηση στο Σότσι θα κορυφώσει το μήνυμά του προς τη Δύση -ΗΠΑ και ΕΕ- ότι η Τουρκία δεν δέχεται όρους, αλλά συνδιαμορφώνει τη συνεργασία της με τους Δυτικούς τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Στα τέλη Αυγούστου, σε πιο διακριτικούς τόνους, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι -μια είδηση με προέλευση το τουρκικό CNN- θα είναι η ώρα της αποτίμησης τού κατά πόσον μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Μια εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ή έστω μια αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης περαιτέρω επιδείνωσής τους έχει δύο δύσκολα, αν όχι αδύνατα, προαπαιτούμενα: Να ρίξει η Αγκυρα τους τόνους στο αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν και να μετριάσουν οι ΗΠΑ την κριτική που ασκούν στη σκληρή καταστολή που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Αν επιβεβαιωθεί και επίσημα η επίσκεψη Κέρι στην Αγκυρα, είναι από μόνη της μια επιβεβαίωση ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο την αντιπαράθεση. Η δημοσιοποίηση μιας επίσκεψης σε παρόμοιες συνθήκες λειτουργεί από μόνη της σχεδόν αυτόματα κατευναστικά. Μεταξύ της επιθυμίας να αποτραπεί η επιδείνωση και να περιοριστούν οι ζημιές και των πραγματικών δυνατοτήτων και βούλησης των δύο πλευρών υπάρχει απόσταση.
Σύμφωνα με το χθεσινό κύριο άρθρο των «New York Times», o επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ντάνφορθ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Αγκυρα, έλαβε τη διαβεβαίωση από την τουρκική πλευρά για συνέχιση της συνεργασίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ολα τα παραπάνω δεν απαντούν στο ερώτημα αν ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί σε μια σκληρή αντιαμερικανική ρητορική, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια περιορισμού των ζημιών στις διμερείς σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια