Η μάχη των αγωγών

Γράφει ο Αντρέι Γκούρκοφ
Στην Deutsche Welle

Η αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream αναμένεται να ανακοινωθεί ως απτό αποτέλεσμα της συνάντησης ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του, την Τρίτη, στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δύο πρόεδροι πρόκειται επίσης να δεσμευθούν εκ νέου για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακούγιου. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν «καίγονται» τώρα να δείξουν στις χώρες τους, στην υφήλιο και κυρίως στην EE ότι η διαμάχη τους έχει λάβει τέλος. Σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα που θα λέει: «Μπορούμε να είμαστε φίλοι χωρίς εσάς, ακόμη και ενάντια σε εσάς».
Η ανταλλαγή απόψεων και διακηρύξεων φιλίας δεν πρόκειται να λάβει χώρα σε ουδέτερο έδαφος. Αντιθέτως ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Πούτιν στην πόλη στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος γεννήθηκε. Αυτό ενισχύει την εντύπωση ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που έχει βγει νικητής, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, από τη βραχύβια ρωσοτουρκική διαμάχη. Ο Ρώσος ηγέτης ήταν εκείνος που ήθελε τον αγωγό Turkish Stream, και θα να τον αποκτήσει.
Αλλά με ποια μορφή; Και με ποιο κόστος; Εδώ είναι που ο Ερντογάν θα μπορούσε να αποδειχθεί εκείνος νικητής. Εάν οι πρόεδροι αποφασίσουν να κατασκευάσουν μόνο έναν αγωγό και όχι δύο, αυτό θα είναι προς όφελος της Αγκυρας.
Εδώ και χρόνια το Κρεμλίνο έχει ως προτεραιότητα να θέσει τέλος στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας. Αρχικά το πλάνο ήταν ο αγωγός που διασχίζει την Ουκρανία να αντικατασταθεί από τον South Stream, έναν αγωγό με τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας και δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, που θα διέσχιζε τη Βόρεια Θάλασσα προς τη Βουλγαρία και από εκεί στην Αυστρία.
Τον Δεκέμβριο του 2014, ωστόσο, ο Πούτιν ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι ο αγωγός της Μαύρης Θάλασσας θα κατευθυνθεί προς τη Δυτική Τουρκία και ότι οι τρεις από τις τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας του θα συνεχίσουν προς Ελλάδα. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Turkish Stream. Πίσω στο σήμερα κανείς δεν μιλάει για τέσσερις γραμμές. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Μ. Σιμσέκ, μίλησε μόνο για μία γραμμή. Αλλά μία γραμμή με δυνατότητα μεταφοράς μόλις 15,75 δισ. κυβικών μέτρων θα ήταν η πιο ακριβή και λιγότερο συμφέρουσα επιλογή για την Gazprom.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια