Η ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο... δείχνει την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας

Ο εκλογικός νόμος υπερψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 200 ψήφων στα άρθρα της απλής αναλογικής και της έναρξης ισχύος του νόμου (συγκέντρωσαν 179 ψήφους), κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές μεταφέρονται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ωστόσο η ψηφοφορία τα ξημερώματα έδειξε... την επόμενη κυβέρνηση. Και ποια μπορεί να είναι αυτή; Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι βουλευτές ή βουλευτές που πιθανόν ανεξαρτητοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλαδή μπορεί να απέτυχε να ψηφιστεί ο νόμος με 200 ψήφους όπως ορίζει το Σύνταγμα και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών από τις επόμενες εκλογές, κάτι που θα του έδινε σίγουρα αβάντα σχηματισμού κυβέρνησης λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σήμερα να βρίσκεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη ΝΔ, αλλά κατάφερε να πετύχει τη διεύρυνση που ήθελε.

Πήρε μαζί του την Ένωση Κεντρώων και άνοιξε το δρόμο αρκετοί ακόμη βουλευτές που είτε είναι σήμερα ανεξάρτητοι είτε βρίσκονται στα κόμματα του “κέντρου”, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, να έρθουν στη δική του πλευρά, απομακρύνοντας τη συνεργασία τους με τη ΝΔ.

Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επετεύχθη σε ένα μεγάλο μέρος και είναι αυτός που η ΝΔ κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα. Να ανακόψει δηλαδή την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία.

Ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε λοιπόν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει επιπλέον 9 βουλευτές. Ψήφισαν επίσης υπέρ του εκλογικού νόμου, επί της αρχής και επί των άρθρων ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με τη στάση της ΔΗΜΑΡ υπάρχει ένα ρήγμα στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να καταψηφίσει, αλλά με μία πρακτική που αφήνει εν συνεχεία όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για συνεργασίες, αφού επί των άρθρων η Χαριλάου Τρικούπη δεν επέλεξε το “όχι”, αλλά το “παρών”.

Να σημειωθεί πώς η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Φώτη Κουβέλη (θεωρείται δεδομένη) ενδέχεται να προσδώσει οφέλη στην κυβέρνηση, δεδομένης της στάσης και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Από εκεί και μετά έρχεται το Ποτάμι. Αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κατάφερε να δημιουργήσει ενιαία γραμμή για τους βουλευτές του, άφησε το ελεύθερο για ψήφο κατά συνείδηση και το αποτέλεσμα έδειξε πώς το κόμμα οδεύει προς διάλυση. Συνολικά 6 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από το “όχι” του κ. Θεοδωράκη και ψήφισαν “ναι” σε άρθρα του εκλογικού νόμου. Αυτοί είναι οι κ.κ. Λυκούδης, Δανέλλης, Ψαριανός, Αμυράς, Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν.

Η στάση των βουλευτών του Ποταμιού αυτή έδειξε πώς ενδέχεται να κάνουν ένα βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι άλλοι βουλευτές επιθυμούν προσέγγιση με τη ΝΔ. Και κάπου εκεί, μάλλον θα έρθει η διάλυση και στις επόμενες εκλογές το Ποτάμι πιθανότατα δεν θα είναι στη Βουλή. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν κάτω από το όριο του 3%.

Η αριθμητική λοιπόν γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα σημερινά πάντα δεδομένα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί αργότερα, η ΝΔ έχει περιθώρια συνεργασίας μόνο με το ΠΑΣΟΚ ή με κάποιους βουλευτές του Ποταμιού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και πλαγιοκοπεί το Ποτάμι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή διατηρούν αυτόνομη πορεία.

Οι φόβοι λοιπόν της Συγγρού για διπλές κάλπες με στόχο να μην αναλάβει την εξουσία η ΝΔ μπορεί και να επιβεβαιωθούν. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, γιατί τα σχέδια επί χάρτου δεν έχουν εφαρμογή πάντα. Υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή και αυτοί στην Ελλάδα είναι κυρίως οικονομικοί.

Η δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά θα είναι αυτά που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του 2017.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια