Χαρτογράφησαν τον εγκεφαλικό φλοιό

Το επίτευγμα θα βοηθήσει στη μελέτη ασθενειών και σε χειρουργικές επεμβάσεις


Ένα πραγματικό επίτευγμα παρουσίασαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Χαρτογράφησαν λεπτομερώς τον εγκεφαλικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις πιο σύνθετες και υψηλού επιπέδου γνωστικές λειτουργίες όπως η ομιλία, η μνήμη και τη θεωρητική σκέψη.

Ο χάρτης αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη διαφόρων ασθενειών όπως ο αυτισμός, σχιζοφρένεια, άνοια και η επιληψία φωτίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στους εγκεφάλους τέτοιων ασθενών με εκείνων των υγιών ανθρώπων. Επίσης ο χάρτης που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Nature» θα βοηθήσει τους νευροχειρουργούς να μην κάνουν κινήσεις που θα προκαλέσουν ζημιές στα κέντρα ομιλία και κίνησης ενός ασθενούς.

Τον χάρτη δημιούργησαν ερευνητές με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Μάθιου Γκλάσερ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις και τον δημοσίευσαν την επιθεώρηση «Nature». Οι ερευνητές έφτιαξαν τον χάρτη μελετώντας τομογραφίες των εγκεφάλων 210 ατόμων που είχαν παραχθεί με την τεχνική της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI). Κατάφεραν να εντοπίσουν 180 ξεχωριστές μεταξύ τους περιοχές που υπάρχουν στον εγκεφαλικό φλοιό που είναι ένα εξωτερικό λεπτό στρώμα του εγκεφάλου που αποτελείται από την περίφημη φαιά ουσία ένας από τους πιο σημαντικούς νευρικούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια