Η περίοδος της αναμονής φτάνει στο τέλος της και πλέον ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα...
Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Στο «άλογο» Γιούνκερ φαίνεται ότι ποντάρει το τελευταίο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι επικοινωνίες (είτε απευθείας είτε μέσω ανώτατων παραγόντων) του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν έχουν πυκνώσει, με αφορμή την πολυσυζητημένη αξιολόγηση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας θυμάται -και σωστά- ότι ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ από την εποχή που ήταν επικεφαλής του Eurogroup είχε εναντιωθεί στην εμπλοκή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά ζητήματα και τώρα η Αθήνα θεωρεί ότι έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη για να μην περάσει η «γραμμή» Τόμσεν περί νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων.
Μέχρις εδώ καλά! Ωστόσο αυτό που προσπερνούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η... Ιστορία! Στο ίδιο «άρμα» είχε ανέβει και ο προκάτοχος του κ. Τσίπρα, Αντ. Σαμαράς. Ο τότε πρωθυπουργός μάλιστα είχε ακόμη πιο στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αυτό δεν τον ωφέλησε τελικά. Η «γραμμή» που πέρασε εκείνη την περίοδο ήταν αυτή του Βερολίνου, που ήθελε (και εξακολουθεί να θέλει) το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πολιτικά στελέχη που έχουν εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιμένουν πως όταν φτάνει η ώρα των αποφάσεων ο λόγος του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ δεν έχει την ίδια δύναμη με αυτή της καγκελαρίου Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε. Επίσης σημειώνουν (κάτι που επαναβεβαιώθηκε και πρόσφατα μετά την απόρριψη του αιτήματος του πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής) ότι οι κρίσιμες συζητήσεις γίνονται στο επίπεδο του Eurogroup, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Το Βερολίνο έχει τον λόγο
Το πρώτο (και πιθανότατα όχι το τελευταίο) «κρας τεστ» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μόνο ένα μέρος του βασικού πακέτου μέτρων (των 5,6 δισ. ευρώ) που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Λογικά θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια που θα εξειδικεύουν τους έμμεσους φόρους (ύψους 1,8 δισ. ευρώ), τα «κόκκινα δάνεια» και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι κάθε ψηφοφορία που θα ακολουθεί θα είναι και πιο δύσκολη από την προηγούμενη.
Ο χρονικός ορίζοντας βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση είναι η 24η Μαΐου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Ωστόσο οι αποφάσεις για τις κινήσεις και τις επιλογές που τελικά θα κάνει ο πρωθυπουργός θα ληφθούν πολύ νωρίτερα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, αύριο Δευτέρα. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν πολλά: η θέση της Γερμανίας, το εάν και κατά πόσο θα επιμείνει το ΔΝΤ στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, και η στάση της Κομισιόν. Συμπέρασμα; Η περίοδος της αναμονής φτάνει στο τέλος της και εξ ανάγκης πλέον ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει το επόμενο ?σημαντικό? βήμα...
Η πλούσια γλώσσα μας
Είναι γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και αυτό επιχειρούν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να το εκμεταλλευθούν... Πέρυσι είχαμε τη μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς και το μνημόνιο σε συμφωνία. Φέτος τα προληπτικά μέτρα τα ονομάζουν ήδη «μηχανισμό». Οπως συνέβαινε όμως και επί Βαρουφάκη, έτσι και τώρα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δυσβάσταχτοι φόροι!
Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης
Η διαμόρφωση μιας συμμαχίας με μεγάλες κοινωνικές - επαγγελματικές ομάδες είναι αυτή την ώρα ένας από του βασικούς στόχους του Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτές οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται όταν το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και για τον λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών θα θελήσει να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικές ομάδες από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία κυρίως, αλλά και να παρουσιάσει ο ίδιος τους άξονες της πολιτικής που πρεσβεύει.
Καμία εμπλοκή γιατί ήταν μακριά
Την Πέμπτη επέστρεψε στην Αθήνα ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τις ημέρες του Πάσχα ήταν στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, όσοι τον επικαλέστηκαν προκειμένου να στηρίξουν την κριτική τους στην τοποθέτηση Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας βιάστηκαν. Ο πρώην πρωθυπουργός ούτε θα μπορούσε ούτε ήθελε να έχει εμπλοκή στο όλο ζήτημα...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια