Έντονες διαπραγματεύσεις υπό το φόντο πιστωτικού γεγονότος

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Δύσκολες ημέρες διανύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς τα μέτωπα που έχει ανοίξει δείχνουν να την απειλούν σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο και οι ίδιοι περίμεναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια του Πάσχα ο πρωθυπουργός είχε πλειάδα επαφών και συζητήσεων, τόσο με τους στενούς του συνεργάτες όσο και με άτομα των οποίων εκτιμά την άποψη τους, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται η ελληνική πλευρά για το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

«Στόχος του Αλέξη Τσίπρα»

Ο κύριος λόγος όλων των προαναφερόμενων είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, καθώς όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος του «ατυχήματος», που αυτήν την φορά δυστυχώς θα είναι ανεπανόρθωτος για την χώρα μας και με τον όρο ατύχημα φυσικά αναφέρομαι στην πιθανότητα για κούρεμα καταθέσεων αρχικά και μετέπειτα στην σταδιακή απομάκρυνση μας από τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης, το λεγόμενο GREXIT.

«Γιατί πιέζεται ο Πρωθυπουργός»

Όπως είναι γνωστό, ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυτός, διότι στο επίκεντρο θα τοποθετηθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν το μέλλον και την διαιώνιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Αρχικά, η ΕΕ θα στρέψει το ενδιαφέρον της και όλη της την προσοχή στο βρετανικό δημοψήφισμα και μετέπειτα στις επαναληπτικές εκλογές της Αυστρίας.

«Τι προτείνει η ελληνική πλευρά»

Αυτό που πρότεινε η Ελλάδα για τα προληπτικά μέτρα είναι τον Μάρτιο του 2017, του 2018 και του 2019 με την ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat (παρεμπίπτοντος ανακοινώθηκαν και δεν θεωρώ ότι είναι σύμμαχος μας στην διαπραγμάτευση), να συνεδριάζουν οι θεσμοί και να υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να αποφασίζονται οι διορθωτικές κινήσεις και όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Τι ζητάει το Δ.Ν.Τ.»

Το ΔΝΤ από την μεριά του δεν αποδέχεται όλες αυτές τις ημέρες καμία πρόταση από την ελληνική πλευρά και δεν θεωρεί πως πρέπει να αναγνωρίζονται ως βάση συζητήσεων τα στοιχεία της Eurostat. Απαίτησε δε η συζήτηση να στηρίζεται στις δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες αξίζει να αναφερθεί ότι παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση ανάλογα με τα γεγονότα που εκείνο θεωρεί σημαντικά σε μια χώρα.

«Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση»

Αυτό που σκέφτονται πλέον στην κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει να είναι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και ρευστά.

Τα ενδεχόμενα είναι τα εξής:
1) Να υπάρξει συμφωνία που θα υποστηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ESM
2) Να αποδεχθεί το Eurogroup την απαίτηση και τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και με το κατά πόσο εκείνο θεωρεί ότι είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, αρνητικός σύμμαχος σε αυτήν την δύσκολη φάση και περίοδο που περνάει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και η πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ως τον Μάιο και ότι κανείς δεν αποκλείει να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα εάν η αβεβαιότητα συνεχιστεί περισσότερο.

Συμπερασματικά, νομίζω πως είναι πασιφανές το γεγονός πως γενικότερα σαν χώρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι για μία ακόμη φορά, εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η κωλυσιεργία όλων των εμπλεκομένων μερών, σε δύσκολα και δύσβατα μονοπάτια, μονοπάτια που μαθηματικά θα μας οδηγήσουν είτε σε ξαφνικό θάνατο, είτε σε ακόμη χειρότερο πράγμα• σε μία κωματώδη πνευματική κατάσταση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια