Πολιτική κρίση με «επικίνδυνες» προεκτάσεις στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές στα τουρκικά κανάλια το βράδυ της Τετάρτης σχολάζοντας την σύγκρουση Ερντογάν Νταβούτογλου, ανέφεραν πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Μετά από μια έκτακτη συνάντηση με τον Α.Νταβούτογλου που κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά φαίνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιμένει στην αντικατάσταση του ενώ νωρίτερα επιθεώρησε τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Το δίλημμα πλέον είναι αν θα υπάρξει «παραίτηση» Α.Νταβούτογλου ή θα τον διώξει με την βία ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Εντωμεταξύ ο Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση δημάρχων απείλησε ευθέως για στρατιωτική εισβολή στην Συρία αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στην πόλη Κιλίς από το συριακό έδαφος.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξόχως ρευστή, με τον Ερντογάν να επιδιώκει πλέον φανερά να ελέγξει απόλυτα το ισλαμικό κόμμα ενώ πολλοί αναφέρουν ότι τώρα επιδιώκει να προωθήσει στην προεδρία του κόμματος και συνεπώς στην πρωθυπουργία τον γαμπρό του, υπουργό Ενέργειας, Berat Albayrak.

Το «ποτήρι» με τον Νταβούτογλου ξεχείλισε όταν πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός μετείχε σε δημόσια εκδήλωση στην πόλη Manisa στο πλευρό του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, που είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση διαφωνώντας έντονα σε πολλά θέματα με τον Ερντογάν.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία θα γίνει ουσιαστικά και επίσημα ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας.

Το πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια περίοδο που αυξάνεται συνεχώς η τουρκική προκλητικότητα, είναι ένα μεγάλο ερώτημα καθώς η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία δεν προοιωνίζει τίποτα το καλό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια