Ο εφιάλτης του ανεξάρτητου Κουρδιστάν και η άστοχη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Η εμμονή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βομβαρδίζει τους Κούρδους και να σχεδιάζει εισβολή στη Συρία, οδηγεί σε μεγαλύτερο χάος τη Μέση Ανατολή, μια αρνητική εξέλιξη που η Άγκυρα φαίνεται να αγνοεί.

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή αρκετά στρεβλωμένη και διακατέχεται μια εμμονή με τους Κούρδους, μέχρι το σημείο όπου φαίνεται να είναι τυφλοί για όλα τα άλλα ζητήματα,» υποστήριξε η Guardian σε ανάλυση της. Αυτές οι «άστοχες πολιτικές» σταδιακά «τείνουν να γίνουν ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα, που απειλούν να διευρύνουν τη σύγκρουση στην περιοχή.»

Οι Τουρκικές αρχές ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στα μέσα του 2015, μετά από μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός. Τους τελευταίους μήνες, η καταστολή των Κούρδων, την οποία πολλοί έχουν καταδικάσει ως μια ανθρωπιστική καταστροφή, οδηγεί τους δυο αντιμαχομένους σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σε αντίθεση με την Άγκυρα, οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα από τις δυνάμεις που είναι ικανές και αντιστέκονται στο Daesh. Η επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης έχει δώσει το δικαίωμα στην κατακερματισμένη εθνική ομάδα να αναζητήσει περισσότερα δικαιώματα στην περιοχή, με σκοπό βέβαια να καταφέρουν αφενός να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφορές τους και να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο, αν όχι ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα βλέπει αυτό ως ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο, κατά τη γνώμη του Ερντογάν, γίνεται όλο και πιο πραγματικό. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία έχει εντείνει την αντι-κουρδική εκστρατεία του στο νότιο τμήμα της χώρας και στο βόρειο τμήμα της Συρίας, την οποία απειλεί με εισβολή χερσαίων δυνάμεων.
Εάν συμβεί αυτό, το ΑΚΡ πιθανότατα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι γίνεται για την δημιουργία «ενός ασφαλούς καταφυγίου για τους πρόσφυγες ή μια ζώνη ασφαλείας, αλλά στην πραγματικότητα [αυτό θα σήμαινε] την διακοπή της στρατιωτικής προέλασης των Κούρδων της Συρίας, εναντίον του Daesh», όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι προσπάθειες αυτές θα ήταν επιζήμια στην περιοχή, που μαστίζεται από θρησκευτική βία. Ωστόσο, η Άγκυρα, κατά τη γνώμη της Guardian, πρέπει να κάνει περισσότερα από απλά να απέχουν από την έναρξη μιας χερσαία επίθεση.

«Ο άμεσος κίνδυνος της διασυνοριακής σύγκρουσης μπορεί να αποφευχθεί. Αλλά έως ότου η Τουρκία δεν αλλάξει τις πολιτικές της με τους Κούρδους, τότε θα συνεχίζει να προσθέτει προβλήματα στην περιοχή και δεν θα βοηθά για τον περιορισμό τους,» παρατηρεί η εδημερίδα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια