Τα παρεπόμενα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
|
Η Ρωσία συνεχίζει να παίρνει μέτρα και να εκδικείται την Τουρκία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, αποδεικνύοντας ότι η απόφασή της δεν είχε σχεδιαστικό, επιτελικό και γεωπολιτικό βάθος, ενώ ενισχύονται οι ενδείξεις ότι μάλλον παρασύρθηκε από εξωγενείς παράγοντες στην πράξη της αυτή και τώρα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματά της.
Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι απώλειες της Τουρκίας αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, επηρεάζοντας σε ποσοστό 3% το ΑΕΠ και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία.
Όσον αφορά καθαρά τον επιχειρησιακό τομέα, η Τουρκία έχασε το προπύργιο που διατηρούσε στην περιοχή των Τουρκομάνων, αφού οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο ίδιο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος και ο συριακό στρατός ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας ορεινή περιοχή Μπαγίρμπουτζακ, με τους Γκρίζους Λύκους, τους τζιχαντιστές και τους λοιπούς πράκτορες της Τουρκίας να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό στο τουρκικό έδαφος.
Οσον αφορά δε τον πολιτικό και γεωπολιτικό τομέα, η Τουρκία υπέστη σοβαρή ήττα, αφού, από τη μια πλευρά, η αναμενόμενη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αποδείχτηκαν κούφια λόγια, ενώ, από την άλλη, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Ρωσία να αναβαθμίσει σε στρατηγικό επίπεδο τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να μη δείχνουν αποφασισμένες να την ανταγωνιστούν βήμα προς βήμα και την Τουρκία να παρακολουθεί αδύναμη τους υπερσύγχρονους ρωσικούς πυραύλους να εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά, από πλοία στην Κασπία και από υποβρύχια στη Μεσόγειο, με τη δική της πολεμική μηχανή να μοιάζει σαν χάρτινος δράκος μπροστά στην πραγματικά πανίσχυρη ρωσική αρκούδα!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία βλέπει τους πράκτορές της στη ζωτικής σημασίας περιοχή μεταξύ Κομπάνι και Αφρίν, βόρεια του Χαλεπίου, να βομβαρδίζονται από ρωσικά αεροσκάφη και να υποχωρούν έναντι των Κούρδων της Ροζάβα, που προελαύνουν για να ενώσουν τα καντόνια τους και να βρεθούν ένα βήμα πριν από την έξοδο στη Μεσόγειο, έρχεται η Βαγδάτη να προκαλέσει άλλον έναν πολιτικό και γεωπολιτικό πανικό στην Αγκυρα. Ενώ ο υφυπουργός εξωτερικών Φερνιντούν Σινιρλίογλου και ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν αποχωρούσαν από τη Βαγδάτη, την οποία είχαν επισκεφθεί εσπευσμένως, μετά τις αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης για την αυθαίρετη εγκατάσταση 1.200 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης, και ενώ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος, μια είδηση έπεσε σαν βόμβα στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ ελ Μπάντι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Ιμπραΐμ Τζαφέρι να προσφύγει επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να καταγγείλει την παραβίαση της κυριαρχία του Ιράκ από την Τουρκία, η οποία προχώρησε στην αποστολή και την εγκατάσταση 1.200 στρατιωτών και 25 μέσων αρμάτων μάχης σε έδαφος της επικράτειας του Ιράκ χωρίς την άδεια της επίσημης κυβέρνησης.
Η κατάσταση στα μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία, με δική της ευθύνη, επιδεινώνεται και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία όχι μόνο αποκλείεται από τη Συρία, αλλά οι εξελίξεις κατατείνουν στην ομοσπονδοποίηση της Συρίας και τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κουρδικού κράτους στο έδαφος της συριακής επικράτειας, κάτι που θα δημιουργήσει ακατανίκητες δυναμικές για αντίστοιχες εξελίξεις στην Τουρκία την επόμενη μέρα. Το Ιράν θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και ενοχλητική για την Αγκυρα, σε βαθμό που να στοιχειώνουν οι μνήμες της Συνθήκης των Σεβρών, με το ενδεχόμενο η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα να προχωρήσουν στον ορισμό και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να κάνει την Αγκυρα, για άσκηση πίεσης και αντιπερισπασμό, να φέρνει στο τραπέζι σχέδια για δημιουργία κρίσεως στο Αιγαίο.
Ας έχουν γνώσιν οι φύλακες...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια