Sponsor

ATHENS WEATHER

Εμείς και η κατάντια της ΕΕ των αρχών και των αξιών, έναντι της Τουρκίας…

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Μια φοβική και με δουλοπρεπή έναντι της Τουρκίας συμπεριφορά Ε.Ε., η Ένωση 28 ευρωπαϊκών κρατών στην βάση αρχών και αξιών, επεχείρησε χθες να δελεάσει την ‘Αγκυρα ανανεώνοντας τις παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι έτσι ο κ. Ερντογάν θα αποφασίσει να κλείσει την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, με τις οποίες απειλεί να βουλιάξει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εγκαταλείποντας πάγιες αρχές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν νοούνται με ένα κράτος το οποίο δεν σέβεται βασικές ελευθερίες και δικαιώματα, που κατέχει ακόμη έδαφος κράτους μέλους, που προκλητικά δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος, που αμφισβητεί έδαφος άλλου κράτους μέλους και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή, οι 28 άνοιξαν χθες, έστω και απρόθυμα τις αγκάλες τους προς την Τουρκία, «ξεπαγώνοντας» το κεφάλαιο 17 που αφορά τα οικονομικά και νομισματικά, το οποίο κρατούσε παγωμένο η Γαλλία από το 2005.

Έτσι είναι ανοικτά πλέον 15 από τα 35 συνολικά Κεφάλαια, αν και έχει κλείσει μόνο ένα.

Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί σημείο καμπής όμως και για τη στρατηγική την οποία ήδη από την δεκαετία του ‘80 είχε ακολουθήσει η Αθήνα και αργότερα η Λευκωσία, που συνέδεε ευθέως τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών με την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη μη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την επίλυση του Κυπριακού.

Τώρα πλέον, Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποδεχθεί τη διασύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και των σχέσεων της με την Ε.Ε., αποκλειστικά και μόνο με το προσφυγικό και την άσκηση του περιφερειακού ρόλου της.

Η παρουσία την Πέμπτη και του Α. Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 28 θα επιχειρούν να πείσουν την Τουρκία να ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα, αναδεικνύει πρακτικά μια νέα σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η οποία πλέον είναι εντελώς απαλλαγμένη από τα ελληνοτουρκικά, ενώ και οι πυρογενείς υποχρεώσεις της περιθωριοποιούνται.

Τώρα που η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, καθώς σε επίπεδο συμβολισμού αρχίζει και πάλι η ενταξιακή διαδικασία, απαιτεί την υλοποίηση της «άτυπης» δέσμευσης που με απαράδεκτο τρόπο ανέλαβε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ με επιστολή του, με την οποία υποσχόταν ότι θα γίνουν προσπάθειες για να ανοίξουν και τα κεφάλαια 15 για την Ενέργεια, 23 και 24 για τη Δικαιοσύνη και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, το 26 για την Εκπαίδευση και το 31 για την Εξωτερική Πολιτική, τα Κεφάλαια δηλαδή που κρατά παγωμένα η Κύπρος και είναι συνδεδεμένα με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας.

Κι ενώ στο Αιγαίο συνεχίζει να ανανεώνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας και στην Κύπρο, όσο προσχωρούν οι διαπραγματεύσιμες, τόσο επιβάλλει στον Μ. Ακιντζί όλο και πιο ακραίες θέσεις...

Αλλά Αθήνα και Λευκωσία, επέλεξαν χθες να συμφωνήσουν με την κ. Μέρκελ και να ανταμείψουν την Τουρκία. Προφανώς για τη συνεχιζόμενη Κατοχή της Κύπρου και για τους 750.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έστειλε στα ελληνικά νησιά, για τους εκατοντάδες φυλακισμένους δημοσιογράφους, για τις κουρδικές πόλεις που ζουν σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου…



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια