Τι συνέβη χθες με τον καιρό στην Ελλάδα; Γιατί π.χ. το Αιγάλεω, είχε χαμηλότερη θερμοκρασία από πολλές ορεινές περιοχές;

Tι είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή και πότε εκδηλώνεται; Ιδιαίτερα στις μέρες όπου επικρατεί καλοκαιρία είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι(συνήθως το φαινόμενο σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται σχεδόν καθημερινά) η θερμοκρασιακή αναστροφή ουσιαστικά αντιστρέφει τους ρόλους σε ότι ακριβώς γνωρίζουμε.

Το θερμοκρασιακά σωστό ,αν μπορούμε να το ορίσουμε έτσι, είναι οι περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από  περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, πεδινές και παραθαλάσσιες. Όμως αυτό συμβαίνει υπό σωστές θερμοκρασιακές και κλιματολογικές συνθήκες π.χ.(με συννεφιά το χειμώνα, με την ύπαρξη ανέμων, με τις βροχές και πόσο μάλλον με τα χιόνια όπου εκεί φαίνεται καθαρά η διαφορά υψομέτρου και θερμοκρασίας μαζί). Έτσι λοιπόν θερμοκρασιακή αναστροφή για να δώσουμε έναν ορισμό λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει.

Έτσι μας φαίνεται περίεργο πολλές φορές να βλέπουμε σε μεγαλύτερα υψόμετρα-ορεινές περιοχές υψηλότερες θερμοκρασίες από  πεδινές-ηπειρωτικές περιοχές-οροπέδια, μεγάλες κοιλάδες-πεδιάδες και γενικότερα διάφορα ρέματα, χαράδρες και φαράγγια. Κύριος υπεύθυνος θεωρείται αυτή η «θερμοκρασιακή ανωμαλία» που καλείται αναστροφή θερμοκρασίας.

Κανονικά, η θερμοκρασία του αέρα ελαττώνεται όσο απομακρύνεται κανείς από την επιφάνεια της Γης προς την τροπόσφαιρα. Ο ρυθμός μείωσης ποικίλλει, ωστόσο ένας αποδεκτός ρυθμός είναι περίπου 6,5ºC ανά χιλιόμετρο (αυτό καλείται κανονική ή κατακόρυφη θερμοβαθμίδα ή normal lapse rate). Η μείωση αυτή της θερμοκρασίας με το υψόμετρο βοηθάει στην καλύτερη ανάμιξη του αέρα και στη διασπορά των ρύπων. Οι θερμότερες μάζες αέρα έχοντας μικρότερη πυκνότητα, έχουν την τάση να κινούνται προς μεγαλύτερα υψόμετρα, μέχρι να συναντήσουν αέριες μάζες με περίπου ίδια χαρακτηριστικά θερμοκρασίας και πυκνότητας. Το αντίστροφο συμβαίνει με τις ψυχρότερες μάζες, οι οποίες όντας «βαρύτερες» παραμένουν σταθερές. Οι θερμές μάζες στα υψηλότερα στρώματα ψύχονται και αντικαθίστανται από θερμότερες μάζες από κοντύτερα στην επιφάνεια του εδάφους, εξασφαλίζοντας έτσι «φυσική κυκλοφορία» του αέρα.

Θερμοκρασιακή αναστροφή μπορεί να υπάρξει με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος μπορεί να συμβεί σε μία καθαρή νύχτα, όταν το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα με υψηλό ρυθμό. Σε περίπτωση που ο αέρας είναι καθαρός, τότε μπορεί ο αέρας κοντά στο έδαφος να είναι ψυχρότερος από αυτόν σε υψηλότερα στρώματα. Ένας άλλος τύπος αναστροφής, προκαλείται μέσω μιας οριζόντιας εισροής ψυχρού αέρα, όπως για παράδειγμα η θαλασσινή αύρα σε μια παράκτια περιοχή. Τέλος, ένας τρίτος τύπος αναστροφής, λαμβάνει χώρα τη νύχτα σε κοιλάδες, όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας. Ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό, τι υψηλότερα. Γενικότερα, ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να υπάρξουν και άλλοι τύποι αναστροφής.

Πηγή: meteoclub.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια