Η βόμβα του ασφαλιστικού

Το πιο κρίσιμο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, μαζί  με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το ασφαλιστικό. Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει ήδη στις συντάξεις, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει προβληματική.
Ήδη μόνο για φέτος το έλλειμμα των ταμείων θα υπερβεί κατά ένα δις σχεδόν αυτό που είχε προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό.

Ήδη χθες η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στη σύνοδο του ΔΝΤ ζήτησε κι άλλες αλλαγές  στο ασφαλιστικό προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει να μετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας. Η απαίτηση για νέα μέτρα γίνεται παρόλο που στην έκθεση των υπηρεσιών του ΔΝΤ, διαπιστώνεται  ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Δυστυχώς είμαστε μια χώρα συνταξιούχων και ανέργων. Με 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και άλλους 150.000 περίπου να περιμένουν για να πάρουν σύνταξη και πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, αν δεν μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη  και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.Η κακοδιαχείριση των ταμείων, η πελατειακή πολιτική και οι συντεχνιακές "κατακτήσεις" οδήγησαν σήμερα σε ένα δραματικό αδιέξοδο.

Πολιτικοί, συνδικαλιστές και  η κοινωνία που απέτρεψαν πριν 15  χρόνια τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση , για πρόσκαιρους ιδιοτελείς λόγους, βλέπουν σήμερα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Οι συνεχείς περικοπές και τα διαρκή μπαλώματα προφανώς δεν μπορούν να δώσουν πλέον λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η αναγκαία επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει επιτέλους να προκύψει μέσα από μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, από ένα διάλογο χωρίς παρωπίδες και ευχολόγια.Με αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων, με αναδιοργάνωση των ταμείων και με διασφάλιση της αξιοπρέπειας των σημερινών συνταξιούχων ,αλλά και των συμφερόντων των  επόμενων γενεών. Εύκολες λύσεις προφανώς δεν υπάρχουν,αλλά και δεν μπορούμε να κουκουλώσουμε ξανά το πρόβλημα όπως κάναμε μέχρι τώρα


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια