Οι εσωκομματικοί «σκελετοί» του Αλέξη και το πολιτικό μέλλον του προέδρου της Ν.Δ., αν δεν φέρει την πρωτιά!
Από τους Μαρίνα Μάνη, Φίλιππο Πανταζή
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό μέλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης, που ξαφνικά βρέθηκε να αντικαθιστά τον Αντώνη Σαμαρά ως προσωρινός αρχηγός,
λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων παρέμεινε στη θέση του... μέχρι νεωτέρας, ανέβασε τη συσπείρωση σε πολύ υψηλά επίπεδα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πλέον φλερτάρει με την πρωθυπουργία.
Εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, θα αναλάβει ο ίδιος πρωθυπουργός, επιδιώκοντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μακράς πνοής. Στόχος του -υποστηρίζει- είναι να απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για συνεργασία, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσώρας δεν δείχνει να ανταποκρίνεται.
Από την άλλη, εάν η Ν.Δ. δεν είναι το πρώτο κόμμα στις αυριανές εκλογές, η επόμενη μέρα για τον κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της είναι αβέβαιη και ίσως εξαρτηθεί από τη συμμετοχή ή όχι του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον η Ν.Δ. παραμείνει εκτός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν αποκλείεται να κινηθούν άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου από τη βάση. Η συμφωνία που έχει γίνει εξαρχής στα όργανα του κόμματος είναι αυτό να γίνει έως την άνοιξη και ανάλογα με τις συνθήκες. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό, υπό τις νέες εξελίξεις, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να επισπεύσει την εκλογή, αφού ανοίξει τους καταλόγους του κόμματος και εγγραφούν (και επανεγγραφούν) τα μέλη του που θα ψηφίσουν στη συνέχεια στις εσωκομματικές εκλογές.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αλλάξει άποψη και συμφωνήσει στη διαμόρφωση του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., τότε όλα είναι ανοιχτά για τον κ. Μεϊμαράκη: Είτε να συμμετάσχει και ο ίδιος στο νέο σχήμα, οπότε δύσκολα θα μετακινηθεί από τη θέση του, είτε να μη συμμετάσχει και να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και για το σχετικό ερώτημα κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό, αφού -όπως λέει- ο μοναδικός και εξαιρετικά κρίσιμος αγώνας που δίνει είναι ο αυριανός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία» την περασμένη Τετάρτη: «Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι μαζί με τους χιλιάδες φίλους και υποστηρικτές της Ν.Δ., προκειμένου να είμαστε το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το σενάριο της επόμενης μέρας που έχουμε αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση της εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Αυτό χρειάζεται ο τόπος και αυτό κάνουμε» τόνισε. Κυριακή, κοντή γιορτή.
Για τον Αλέξη Τσίπρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι χαλαρή ούτε ευχάριστη, όποιο αποτέλεσμα και αν βγάλουν οι κάλπες. Σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα συνεργασιών, καθώς η ελπίδα της αυτοδυναμίας εξανεμίστηκε από τα πρώτα μέτρα της προεκλογικής κούρσας. Δεδομένης της απόρριψης του «μεγάλου συνασπισμού» (σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.) από τον κ. Τσίπρα, ο πονοκέφαλος θα αφορά τον... μικρό (με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι ή και με τους δύο), πόσο μάλλον εάν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μπουν στη Βουλή. Τι θα προκριθεί θα εξαρτηθεί από τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ: Οσο πιο κοντά είναι στον αριθμό 140 τόσο πιο ασφαλής («ποσοτικά και ποιοτικά») θα είναι η συνεργασία -κατά προτίμηση με ΑΝ.ΕΛ. και ΠΑΣΟΚ, εάν απαιτηθεί τρικομματική κυβέρνηση. Με μικρότερο αριθμό εδρών (π.χ. 128 που έβγαλε η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα το 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί «κάτω από το άρμα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκπτώσεις που θα κάνει και τους όρους που θα δεχτεί. Μεταξύ αυτών, και να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο πρώτου κυβερνητικού εταίρου οι εσωκομματικές εκκρεμότητες θα κλείσουν με χαλαρούς ρυθμούς, παρότι η ΝΔ προβλέπει αυτές τις ημέρες (για προφανείς λόγους) νέες φουρτούνες από την ομάδα των «53» του κόμματος. Την απάντηση έδωσε την Τετάρτη ο άτυπος επικεφαλής της Ευκλ. Τσακαλώτος: Πρώτον, ότι η συμφωνία-Μνημόνιο φέρει την υπογραφή του, δεύτερον, ότι ο ίδιος και συνολικά το κόμμα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν τη διαπραγμάτευση για βελτιώσεις, διορθώσεις, ισοδύναμα κ.λπ. και, τρίτον, ότι όλα τα στελέχη των «53» είναι στις πρώτες, μάχιμες και εκλόγιμες, θέσεις των ψηφοδελτίων.
Σε περίπτωση εκλογικής ήττας του κόμματος «τίποτα δεν θα είναι όπως χθες», κατά τα λεγόμενα στελεχών του. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους σχηματισμούς εξουσίας, η προεδρία του κ. Τσίπρα δεν θα αμφισβητηθεί καθώς «αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, ΣΥΡΙΖΑ ίσον Τσίπρας». Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα βγουν από το ντουλάπι «οι σκελετοί της κομματικής τακτικής», τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τις περσινές ευρωεκλογές που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει προς την εξουσία έως τώρα. Το «κύριο πιάτο» θα είναι, φυσικά, η πεντάμηνη διαπραγμάτευση, καθώς ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει μιλήσει δημοσίως για «λάθη σε επιλογές και πρόσωπα» -μόνο που η συζήτηση επ' αυτών έπειτα από ήττα ισοδυναμεί με άνοιγμα του ασκού του Αιόλου.
Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα (η οποία έχει δεχθεί βέλη ως «ομάδα του Μαξίμου» από τους πρώην «αριστερούς» που ακολούθησαν τον Π. Λαφαζάνη) θα επιχειρήσουν να «μοντάρουν» ξανά το κόμμα: Αυτήν τη φορά όχι ως άθροισμα τάσεων αλλά ως «ζωντανό οργανισμό που έχει ταυτότητα, διάρθρωση και ομοιογένεια».
Είτε νικητής είτε ηττημένος, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα έχει απέναντί του στη Βουλή... τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως ουσιαστική «αρχηγό» της ΛΑ.Ε. -εάν μπει το νεοσύστατο κόμμα στη Βουλή.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια