Σειρά επαφών του Αθ. Δημόπουλου για τα ανοιχτά μέτωπα της Υγείας προς εξεύρεση λύσεων

Τα χρηματοδοτικά κενά, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών στη δημόσια υγεία, αλλά και η καλύτερη διαχείριση των υγειονομικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χθες Τετάρτη ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Δημόπουλος με φορείς του χώρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημόπουλος συναντήθηκε με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε την Δευτέρα 31 Αυγούστου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων και την δυνατότητα αύξησης των προϋπολογισμών τους.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο αίτημα που έχει υποβληθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Επί του θέματος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το οποίο- όπως ενημέρωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης- αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του. 
Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών ενημέρωσαν, σε ξεχωριστή συνάντηση, τον κ. Δημόπουλο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος Μιχάλης Βλασταράκος χαρακτήρισε θετική την προσφυγή του υπουργείου στο ΣτΕ, για την άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ζήτησε από τον υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασίας της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των ιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Δημόπουλο να έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας - Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση.

Τέλος, ο ΠΙΣ ζήτησε να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Λέρος κ.λπ. και ταυτόχρονα, να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτημα από τον ΠΙΣ προς το υπουργείο Υγείας για αποστολή κινητής μονάδας στην Μυτιλήνη, δεν έχει γίνει τίποτα. Στο κενό έχουν πέσει και οι προσπάθειες για σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών.

Συντονισμένες δράσεις για το μεταναστευτικό

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος παρεβρέθηκε χθες στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους αρμόδιους φορείς είναι η συντονισμένη άμεση δράση για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. Μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών, όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια