Sponsor

ATHENS WEATHER

Χουνκιάρ μπεγεντί


Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, σπάλα ή ελιά, σε μικρές μπουκιές
  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα, τριμμένη, φρέσκια ή από κονσέρβα
  • 1½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 κόκκους μπαχαριού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κλωνάρια μαϊντανό, ολόκληρα, δεμένα μεταξύ τους σε ματσάκι
  • 400 ml νερό, ζεστό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, τύπου Κερκύρας
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ½ φλ. κασέρι, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας στο ελαιόλαδο, γυρίζοντάς το απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά. Αφαιρούμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και στο λάδι που έχει απομείνει σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Μεταφέρουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, τον μαϊντανό, το νερό και αλατοπιπε-ρώνουμε. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ και να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα την κανέλα, τον μαϊντανό και το φύλλο δάφνης.

Πλένουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα κουζίνας τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε ολόκληρες με τα κοτσάνια και τη φλούδα στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου (για περίπου 45 λεπτά), ή στη φωτιά του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ανοίγουμε στη μέση και με ξύλινο κουτάλι (για να μη μαυρίσουν) παίρνουμε την ψίχα τους χωρίς τα σπόρια.

Κόβουμε την ψίχα σε πολύ μικρά κομμάτια, κατά προτίμηση με κεραμικό μαχαίρι, ή την πολτοποιούμε σε γουδί ή στο multi. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να τη φέρουμε σε επαφή με οτιδήποτε μεταλλικό για να παραμείνει λευκή.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ξανθύνει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ναδημιουργηθεί ένα ομοιογενές, παχύρρευστο μείγμα. ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κασέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί για 15 λεπτά. Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε επάνω το κρέας με τη σάλτσα του.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια