Το γκαράζ με τους τρελούς επιστήμονες της Microsoft


Το κτίριο 27 του Κολοσσού της τεχνολογίας φιλοξενεί καλλιτέχνες, χάκερ, κατασκευαστές, εφευρέτες, μάστορες και όποιον άλλο θέλει να πειραματιστεί επί 24ωρού βάσεως


Eίναι Κυριακή βράδυ, αλλά το Κτίριο 27 των εγκαταστάσεων της Microsoft στο Ρέντμοντ της πολιτείας της Ουάσινγκτον σφύζει από ζωή! Δυνατά φώτα, ηλεκτρονική μουσική, άνδρες και γυναίκες που μιλάνε, γελάνε, σκέφτονται ή είναι απορροφημένοι σε κάτι, όλοι μαζί μέσα σε ένα τεράστιο, βιομηχανικό αλλά -περιέργως πώς- ζεστό χώρο με έπιπλα από ξύλο και ατσάλι.

Καλώς ήλθατε στο Γκαράζ, στον χώρο όπου... προστατεύονται οι εργαζόμενοι της Microsoft και οι τρελές ιδέες τους!

Δεν έχει σημασία που είναι βράδυ αργίας, ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός για όποιον ευφάνταστο εργαζόμενο έχει τη διάθεση να εξερευνήσει ή να προσπαθήσει να υλοποιήσει μια νέα ιδέα. Το Γκαράζ είναι το 24ωρο εργαστήρι ιδεών της Microsoft. Κάθε μέρα και ώρα, ειδικότερα όμως μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει πολλά διαφορετικά είδη «κομπιουτεράδων»: καλλιτέχνες, χάκερ, κατασκευαστές, εφευρέτες, μαστόρια, μουσικούς, άτομα διαφόρων ηλικιών που συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ από μια τεράστια ποικιλία ταλέντων. Φαινομενικά τουλάχιστον, όλοι αυτοί δεν έχουν και πολλά κοινά, εκτός ίσως από το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν γύρω από τα γραφεία τους κουτιά από μισοτελειωμένες πίτσες.
Το Γκαράζ ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια σαν ένα καταφύγιο για όλους αυτούς τους «τρελούς επιστήμονες» της Microsoft, που έψαχναν μια στέγη για να εξερευνήσουν και να εφαρμόσουν όποια ιδέα τους ερχόταν. Μέσα σε αυτό το διάστημα, 3.000 εργαζόμενοι της εταιρίας-κολοσσού υλοποίησαν πάνω από 10.000 projects!
Τα προϊόντα
Τα προϊόντα που ξεπήδησαν μέσα από το Γκαράζ είναι πολλά και με εντελώς διαφορετικές χρήσεις, όπως, για παράδειγμα, η κατασκευή του «Ποντικιού χωρίς σύνορα», από τη μία, που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει μέχρι τέσσερις υπολογιστές με ένα μόνο ποντίκι και πληκτρολόγιο («Mouse without borders»), και η κατασκευή ενός ρομποτικού βραχίονα, από την άλλη, τυπωμένου σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ολοι οι «φιλοξενούμενοι» στο Γκαράζ εργάζονται το πρωί στη Microsoft και μετά όσοι νιώθουν την ανάγκη της δημιουργίας και του πειραματισμού πηγαίνουν στο Κτίριο 27, όπου τους προσφέρεται ένας χώρος με τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία, σχεδιαστήρια, πάγκους εργασίας, υπολογιστές και ό,τι άλλο χρειάζονται για την υλοποίηση των «τρελών» projects.
Το Γκαράζ, όμως, λειτουργεί κατά καιρούς και ως εκθεσιακός χώρος, αφού πολλοί «ένοικοι» παρουσιάζουν εκεί τις δημιουργίες τους, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, που πολλές φορές μπορεί να κρίνουν το μέλλον τους. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο Γκίλμπερτ, ένας θαμώνας του Γκαράζ, μόλις 24 ετών, «για μας το να συνομιλήσουμε για λίγα λεπτά με τα "κεφάλια" της εταιρίας είναι πολύ πιο σημαντικό από το να κερδίσουμε κάποιο βραβείο για την κατασκευή μας». Βέβαια, πολλά από τα προϊόντα που «γεννιούνται» μέσα στο Γκαράζ εκτός από πολλά κέρδη στη Microsoft έχουν προσφέρει και σημαντικά βραβεία στους δημιουργούς τους. Πάντως, το συγκεκριμένο project -όπως λένε και οι άνθρωποί του- αποδεικνύει περίτρανα ότι η Microsoft δεν είναι μια μεγάλη μηχανή χωρίς ψυχή.

Στόχος η δημιουργία και όχι τα χρήματα
Στόχος του Γκαράζ δεν είναι να βγάλει χρήματα η Microsoft, αν και πολλά από τα προϊόντα που έχουν «γεννηθεί» εκεί έχουν φέρει στην εταιρία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Αν μια ιδέα δεν φέρει πίσω χρήματα, αλλά καταφέρει να κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους, τότε θεωρείται επιτυχημένη. Οπως δηλώνει ο Κρις Πράτλι, που δημιούργησε το Γκαράζ, είναι ένας χώρος για όλες τις ιδέες, ανεξάρτητα αν είναι προσοδοφόρες ή όχι. Υπάρχει για να δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της εταιρίας να παρουσιάζουν τις ιδέες τους και να κυνηγούν το πάθος τους.
Αρχικά το όλο εγχείρημα είχε δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά μέσα στη Microsoft. Επρόκειτο για ένα νέο project για αύξηση των κερδών; Ενας τρόπος να δοθεί μια ώθηση σε τολμηρές καινοτομίες; Και οι εργαζόμενοι πού θα δούλευαν; Μήπως θα τους αποσπούσε την προσοχή από την πρωινή εργασία τους; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι άνθρωποι όπως ο Πράτλι, που οραματίστηκαν τη λειτουργία του Γκαράζ. Η ομάδα που ανέλαβε την υλοποίηση του project δημιούργησε ένα εκκολαπτήριο ιδεών μέσα στο οικοσύστημα της Microsoft, εντελώς ανεξάρτητο όμως από τους επίσημους χώρους της εταιρίας. Το Γκαράζ είναι ένας πολύ απλός και λιτός, αλλά ιδιαίτερα χαρούμενος χώρος, αφού εκεί βασιλεύει η δημιουργία, η πρωτοτυπία, το πάθος και η φαντασία.

Η ένδοξη ιστορία των γκαράζ
Σίγουρα το γεγονός ότι η Microsoft ονομάζει το εργαστήριο ιδεών της «Γκαράζ» δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από ένα γκαράζ ξεκίνησαν εταιρίες που σήμερα είναι κολοσσοί και επηρεάζουν παγκοσμίως τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς με τον Πολ Αλεν έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για τη Microsoft μέσα σε ένα γκαράζ, ενώ η Apple ξεκίνησε στο γκαράζ του πατέρα του ΣτΙβ Τζομπς. Η Αmazon του Τζεφ Μπέζος γεννήθηκε στο γκαράζ ενός διαμερίσματος και η Hewlett-Packard δημιούργησε το πρώτο προϊόν της σε γκαράζ στο Πάλο Αλτο, εκεί όπου ο Ντέιβ Πάκαρντ και ο Μπιλ Χιούλετ ξενύχτησαν μερόνυχτα ώσπου να τα καταφέρουν. Όσο για την Google, έβαλε τα πρώτα της θεμέλια στο γκαράζ του σπιτιού της Σούζαν Γουοτζίτσκι, που σήμερα είναι επικεφαλής του YouΤube, ενώ ο Μάικλ Ντελ ξεκίνησε την Dell στο γκαράζ των γονιών του! Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο πρώτος που στέγασε τη νεογέννητη εταιρία του σε γκαράζ -αυτή που έμελλε να γίνει γίγαντας- ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, που έστησε το πρώτο του στούντιο σε ένα εγκαταλειμμένο γκαράζ στην Καλιφόρνια.

Έλενα Στάθου Ελευθερόγλου
Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια