Η Γερμανία είναι πιο ευάλωτη απ’ ό,τι φαίνεται


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Για λόγους που θα διερευνήσουν οι ιστορικοί, επισήμως η Ελλάδα απέφυγε, ουσιαστικά, επί μισόν αιώνα, να θέσει τα κορυφαία ζητήματα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

Στην προχθεσινή συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε να ακούσει δημοσίως, στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, τον Έλληνα ομόλογό της να θέτει αυτά τα ανεπιθύμητα ζητήματα.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία εισέπραξε νέο κύμα νουθεσιών από τον Λευκό Οίκο να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, ενώ ο Τζώρτζ Σόρος, μέγεθος όχι μόνον χρηματο-οικονομικό αλλά ασφαλώς και γεωπολιτικό, χαρακτήρισε λανθασμένη την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Τέλος, η αιδήμων σιωπή του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μαζί με την φιλελληνική κινητοποίηση μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης, δημιούργησαν ένα επικοινωνιακό περιβάλλον χαμηλότερης επιθετικότητας απέναντι στην χώρα μας.
Η συντριβή του Ολάντ στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον Σαρκοζί, πρόσωπο που ενδιαφέρεται σφόδρα γιά την γαλλική επιρροή στην Ελλάδα, και την Λεπέν, που εάν εκλεγεί θα ανατινάξει όλη την γεωοικονομική αρχιτεκτονική του Βερολίνου. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρεταννία θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την γερμανική επιρροή.
Φυσικά η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει ότι η Γερμανία θα καμφθεί τόσο εύκολα, ακόμη κι αν ο χρόνος δεν δουλεύει πιά προς όφελος του Βερολίνου. Αλλά έχει μεγάλη σημασία αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν positionning, δηλαδή σε ποιο ακριβώς σημείο της σκακιέρας βρίσκεσαι, με τι συμμάχους, με τι ερείσματα.
Έχουν, δηλαδή, μεγάλη σημασία, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές τοπίο, η στάση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, οι συμμαχίες της, οι συσχετισμοί, οι ισορροπίες, τα διακυβεύματα. Έχει σημασία να έχουν τεθεί επί τάπητος τα εκκρεμή διμερή θέματα με το Βερολίνο. Έχει σημασία να είναι η Γερμανία όχι μόνον κήνσορας και επιτιθέμενη, αλλά και εν αμύνη, έστω εν μέρει. Είτε αχθούμε στην δραχμή είτε παρατείνουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη, έχει σημασία με ποιους όρους θα γίνει αυτό. Και οι εταίροι μας να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική ισχύ.
Γι’ αυτό και ορθώς έχει εξαφανιστεί ο κ. Βαρουφάκης. Η απουσία του και η σιωπή του επιδέχονται πολλών ερμηνειών, κι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια