17 απρόσμενοι λόγοι που προσθέτουν επιπλέον άγχος στην καθημερινότητα


Τα οικονομικά προβλήματα και η δουλειά είναι βασικές «πηγές» άγχους που όλοι τις γνωρίζουν. Το στρες όμως παραμονεύει… παντού.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να βιώσει κανείς άγχος στην καθημερινότητά του, είτε μέσα στο σπίτι- το έτερον ήμισυ, οι δουλειές του νοικοκυριού ή ακόμη και το κατοικίδιο- είτε για άλλες συνήθεις καταστάσεις.
Το TIME παρουσίασε 17 τέτοιες απρόσμενες πηγές άγχους.

Το έτερον ήμισυ
Ακόμη και σε μία ευτυχισμένη σχέση, ο ένας έχει την τάση να κάνει κάτι που σπάει τα… νεύρα του άλλου. Στην αρχή είναι σχεδόν ανόητες συνήθειες, όπως το σε ποιο σημείο πιέζει κανείς το σωληνάριο της οδοντόκρεμας, αλλά όσο σοβαρεύει η σχέση οι διαφωνίες αφορούν τα παιδιά ή τα οικονομικά θέματα.

Οι καθημερινές ενοχλήσεις
Μικρά πράγματα όπως ένας αγενής ταμείας στο σούπερ μάρκετ, ή τα 20′ που απαιτούνται για να βρεθεί θέση για παρκάρισμα.

Το άγχος των άλλων
Το άγχος είναι «μεταδοτικό» σύμφωνα με γερμανική έρευνα που έγινε πέρυσι.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ερευνα του Pew έδειξε ότι όσο περισσότερο ενημερώνεται κανείς για τις πιεστικές καταστάσεις στη ζωή των φίλων του, τόσο περισσότερο άγχος προσθέτει στη ζωή του.

Η απόσπαση της προσοχής
Μπορεί να είναι κάτι καλό, για να βγάλει κανείς από το μυαλό του για λίγο μία δύσκολη κατάσταση ή απόφαση. Αλλά λειτουργεί και αντίστροφα. Οταν κάποιος σκέφτεται έντονα κάτι άλλο, δεν μπορεί να απολαύσει ό,τι συμβαίνει τριγύρω του και αυτό μπορεί να εντείνει το στρες.

Η παιδική ηλικία
Τραυματικά γεγονότα από την εποχή που ήταν κάποιος παιδί εξακολουθούν να επηρεάζουν τα επίπεδα του στρες και στην ενήλικη ζωή του.

Το τσάι και η σοκολάτα
Η καφεΐνη επιδεινώνει το άγχος.

Οι προσδοκίες σας
Οταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχει σχεδιάσει κάποιος, τότε είναι πολύ πιθανό να αναστατωθεί αλλά και να αγχωθεί περισσότερο.

Η αντίδρασή σας στο στρες
Οποιος αντιμετωπίζει το στρες δουλεύοντας ατελείωτες ώρες και τρώγοντας πρόχειρο φαγητό, απλά κάνει χειρότερη την κατάσταση.

Οι πολλαπλές δραστηριότητες
Ερευνα του 2012 έδειξε ότι όσοι απαντούν σε email όλη την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τη δουλειά τους, έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, σε σύγκριση με εκείνους που το κάνουν μόνο σε μία συγκεκριμένη στιγμή.

Το αγαπημένο σας άθλημα
Το σώμα δεν ξεχωρίζει το «κακό» στρες, από τις καταστάσεις και της ζωής, από το «καλό» που προκαλεί η αγωνία για τη νίκη της ομάδας που υποστηρίζει κάποιος.

Οι ψηφιακές συσκευές
Η χρήση του υπολογιστή λίγο πριν πέσει κάποιος στο κρεβάτι προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.

Η καλή υγεία
Δεν μπορεί να συγκριθεί βέβαια με περιπτώσεις που κάποιος αντιμετωπίζει μία χρόνια ασθένεια ή ακούει άσχημα νέα από το γιατρό, αλλά ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στην καλύτερη φόρμα της ζωής τους ανησυχούν για το σώμα τους, τη δίαιτα και τη φυσική τους κατάσταση.

Οι δουλειές του σπιτιού
Εκείνοι που νιώθουν αδικημένοι γιατί είναι αναγκασμένοι να φροντίζουν μόνοι τους το νοικοκυριό μπορούν να νιώσουν άγχος ακόμη και διπλώνοντας τα ρούχα.

Η αβεβαιότητα
Οποιαδήποτε αμφιβολία που βασανίζει κάποιον μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του άγχους που βιώνει σε καθημερινό επίπεδο.

Το κατοικίδιο
Είναι μία επιπλέον ευθύνη, κάτι που σημαίνει επιπλέον πίεση.

Η εκπαίδευση
Σύμφωνα με έρευνα του 2014, οι άνθρωποι με υψηλή εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος εξαιτίας της πίεσης της δουλειάς, πολλές όλες εργασίας αλλά και τη δυσκολία να ισορροπήσουν την καριέρα με την προσωπική ζωή.

Rizopoulos Post

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια