Υλικά
- Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών knorr
- 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, μέτριο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- 1 φλιτζάνι χονδροτριμμένο κασέρι
- 1/2 φλιτζάνι χονδροτριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό μαζί με τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί στο καυτό νερό και, όταν αυτό κοχλάσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Το αφήνουμε να βράσει μέσα στο ζωμό, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος το ζωμό.
Για τον κιμά
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι, για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον κιμά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Τον ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να κομματιαστεί καλά και τον σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και παντού. Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λάδι του. Αν στεγνώσει πιο γρήγορα, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη 1 κουτάλα από το ζωμό. Περίπου 3 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψί, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των τυριών, από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα του κιμά, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να ροδίσουν απαλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
sidagi.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια