«Πώς αισθάνεσθε; Παρακαλώ, βάλτε αυτά τα ρούχα για να ελέγξω τα συμπτώματα». Η πρώτη ιατρική διάγνωση ήδη έγινε χωρίς να το καταλάβουμε. Μπλούζες και κάλτσες που καταγράφουν τις επιδόσεις στη γυμναστική, φόρμες για μωρά οι οποίες ελέγχουν συνεχώς τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς, T-shirt που «καταλαβαίνουν» τις ιώσεις από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.
Αυτά είναι μερικά δείγματα από τα «έξυπνα» ρούχα που ετοιμάζουν εταιρείες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας υφάσματα με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να παρακολουθούν τη φυσική κατάσταση των «χρηστών».
Παρόλο που T-shirt ή κάλτσες με... ευφυΐα βρίσκονται στα σκαριά εδώ και περίπου μία δεκαετία, ελάχιστα προϊόντα κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Ωστόσο, μέσα στο 2015 τα «έξυπνα» ρούχα θα κάνουν σαφώς περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.
Από τους πρωτεργάτες στα «έξυπνα» ρούχα είναι η καναδική OMSignal, η οποία λανσάρισε ένα κοντομάνικο κι ένα μακρυμάνικο T-shirt που μετρούν τους παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής. Με τιμή 199 δολάρια, τα T-shirt μεταφέρουν τα δεδομένα σε μια αποσπώμενη συσκευή κάτω από τη μασχάλη, η οποία με τη σειρά της τα μεταδίδει ασύρματα στο smartphone του χρήστη. Την τεχνολογία της OMSignal έχει χρησιμοποιήσει και ο οίκος Ralph Lauren σε νέα σειρά από μπλουζάκια πόλο για τενίστες, τα οποία δοκίμασε πρώτος ο Αμερικανός Marcos Giron στο πρόσφατο τουρνουά US Open. Εντούτοις, η διαφορά της καναδικής εταιρείας είναι πως δεν περιορίζει τα προϊόντα της σε επαγγελματίες αθλητές, αλλά σε όσους γυμνάζονται συχνά και θέλουν να παρακολουθούν την πρόοδό τους.
Αν και τα παραπάνω μάλλον δεν θα ενθουσιάσουν όσους κάνουν καθιστική ζωή, οι εταιρείες πιστεύουν πως είναι θέμα χρόνου να γίνουν ελκυστικά και σε εκείνους που δεν αποχωρίζονται εύκολα τον καναπέ τους―κάνοντας τα ρούχα ακόμη «εξυπνότερα» με τη βοήθεια αλγορίθμων που θα προβλέπουν ασθένειες ή ατυχήματα. Έτσι, για παράδειγμα, η Heapsylon θέλει στο μέλλον οι κάλτσες της να «αντιλαμβάνονται» πότε αυτός που τις φοράει είναι έτοιμος να χάσει την ισορροπία του. Επίσης, πειραματίζεται με «έξυπνες» πιτζάμες για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με υπνική άπνοια, κάνοντάς τους να αλλάξουν στάση στον ύπνο κάθε φορά που διακόπτεται παρατεταμένα η αναπνοή τους.
Από την πλευρά της, η βρετανική SmartLife προσβλέπει σε ρούχα που θα «αντιλαμβάνονται» τις ιώσεις σε χρόνο μηδέν, ώστε να λαμβάνει κανείς εγκαίρως τα μέτρα του. Γι’ αυτό τον λόγο, οι αισθητήρες ενός τέτοιου ρούχου θα μπορούν να ανιχνεύουν μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία, την εφίδρωση και τη συχνότητα με την οποία βήχει, τις οποίες θα παρακολουθεί συνεχώς ένας αλγόριθμος. Ένας γιατρός πάνω μας...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια