Δραματικές εξελίξεις! Σε κατάσταση απελπισίας


Διέξοδο από την κατάσταση απελπισίας που έχει δημιουργηθεί αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, εφόσον δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, αναζήτησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς με το διάγγελμά του.

Κάνοντας πλήρη στροφή από την προηγούμενη θέση του ότι δεν θα δεχθεί καμιά ενδιάμεση λύση, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεσμευόμενος για διεύρυνση της κυβέρνησης και κάλπες εντός του 2015.

«Υποχρέωση»

«Είναι εθνική υποχρέωση πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015» υποστήριξε στο μήνυμά του. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, εφόσον η χώρα δεν αποφύγει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προεκλογική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας θα επιρρίπτει την ευθύνη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες διαθέσιμες κινήσεις του κ. Σαμαρά -προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες-, ο «οδικός χάρτης» του οποίου περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
1. Συναίνεση των βουλευτών στην εκλογή του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και στελεχών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εν προκειμένω, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το άνοιγμα του κυβερνητικού σχήματος σε στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς και όχι μόνο, στους οποίους θα δοθεί και δυνατότητα «παρέμβασης» στον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης.
3. Ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική συγκυρία τα έφερε έτσι να ταυτίζονται η προεδρική εκλογή και η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και στις δυο περιπτώσεις χρειάζονται 180 βουλευτές.
4. Διενέργεια εκλογών αφού κλείσουν η συμφωνία με την τρόικα και οι διαδικασίες της αναθεώρησης, οι οποίες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να γίνουν «ακόμη και στο τέλος του 2015».

Επί της ουσίας ο Αντώνης Σαμαράς ικανοποιεί το αίτημα που είχαν διατυπώσει προ ημερών οκτώ βουλευτές (ανεξάρτητοι και της ΔΗΜ.ΑΡ.) προς αναζήτηση συναίνεσης, χωρίς όμως να δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρόνο εκλογών, κάτι που θα καθιστούσε την κυβέρνηση όμηρο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.
Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες, έως και την ψηφοφορία της Τρίτης, ο βαθμός ανταπόκρισης στον «οδικό χάρτη» του κ. Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, εκτός των «οκτώ βουλευτών», είχαν ταχθεί στελέχη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές που εντάσσονται στη ΔΗΜ.ΑΡ. και στους ΑΝ.ΕΛ.

Επικροτεί ο ιθύνων νους της πρότασης Ευαγγ. Βενιζέλος!

Ιθύνων νους της χθεσινής πρότασης Σαμαρά υπήρξε, κατά τις πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε ως εκ τούτου να τη χαρακτηρίσει από την Καβάλα «πολύ σημαντικό βήμα». Οπως πρόσθεσε, αναμένει πλέον υπεύθυνη στάση από την αντιπολίτευση, «που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα», βάζοντας παράλληλα και θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου.
Ο κ. Βενιζέλος, εν μέσω αποδοκιμασιών και προσαγωγών δύο ατόμων από την Ελληνική Αστυνομία, επανέλαβε τη θέση του ότι «είναι ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση», ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συγκροτηθεί στη συνέχεια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Νέο πλαίσιο»

«Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί η δήλωση του πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό. Και τώρα περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων βουλευτών» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη ότι «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος, που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής».

Τι κινήσεις έχει ακόμα ο πρωθυπουργός έως 29/12

Η χθεσινή υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την κατηγορηματική θέση του ότι δεν συζητά τίποτε άλλο παρά μόνο την εκλογή του Σταύρου Δήμα στο προεδρικό αξίωμα ενδεχομένως να είναι  μόνο η αρχή και να επακολουθήσουν και άλλες, εν μέσω δραματικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα.
Ανάλογα με το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, θεωρείται, κατά τις πληροφορίες, πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να προσαρμόσει περαιτέρω τη στάση του εν όψει της τρίτης και κρίσιμης εκλογής στις 29 Δεκεμβρίου. Ηδη έκανε θεαματική στροφή, δηλώνοντας ότι αποδέχεται να γίνουν εκλογές εντός του 2015 και στο μεταξύ να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, ούτε αυτό επαρκεί για να συμπληρωθούν οι 180 της ερχόμενης Δευτέρας. Ακόμη κι αν όλοι οι «ενδιάμεσοι» προστεθούν στα «ναι», αυτά δεν ξεπερνούν τα 169. Επομένως, χρειάζονται κι άλλες παραχωρήσεις -που θα απευθύνονται πλέον όχι σε μεμονωμένους βουλευτές αλλά στα κόμματα της αντιπολίτευσης- για να φανεί ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιάλλακτος και ότι ευθύνεται για τις εκλογές, αν συνεχίσει να αρνείται τη συνεννόηση.

Υποχωρήσεις

Η πρώτη από τις πιθανές νέες υποχωρήσεις αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για το τέλος του 2015, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει σύντμηση και να οριστεί είτε για τον Μάιο είτε για τον Ιούνιο.
Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κ. Σαμαρά να υποχωρεί και από την άρνηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συζητώντας τον σχηματισμό μεταβατικού σχήματος υπό άλλον πρωθυπουργό, προκειμένου να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Υπάρχει, τέλος, η ύστατη γραμμή για συμφωνία, η οποία θα προβλέπει συναινετική εκλογή Προέδρου, ώστε να μη βρεθεί «εν κενώ» η χώρα έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η δίμηνη παράταση του Μνημονίου, και οι εκλογές να ακολουθήσουν αμέσως μετά.
Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις προέκυπτε συμφωνία, θα μπορούσε να αναζητηθεί, όπως λέγεται, και άλλη υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για το προεδρικό αξίωμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια