Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αλλάξει πολιτική ατζέντα γρήγορα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε πολύ πάνω στο προσωρινό πολιτικό δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Βασική του πολιτική εξαγγελία ήταν και είναι η κατάργηση του μνημονίου το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Όμως, η πραγματική ή θεατρική (θα δείξει) ενέργεια της κυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου, για αποχώρηση από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, καταργεί το βασικό πολιτικό δίπολο των τελευταίων 5 ετών και αφήνει την αντιπολίτευση και πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολιτική πρόταση.

Υπάρχει φυσικά και η μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αλλά και σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει κάνει στροφή, μιλώντας πλέον για επιμήκυνση ή πάγωμα του χρέους. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως κινδυνεύσει άμεσα να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι απλά ένας καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα εξασφαλίσει περισσότερα συσσίτια και περισσότερο δωρεάν ρεύμα, ότι θα φορολογήσει τους εφοπλιστές (κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα) κ.λ.π. ή θα καταφύγει σε πιο ακραίες εξαγγελίες που θα φοβίσουν μεγάλο μέρος των συντηρητικών πολιτών και θα του κάνουν περισσότερο κακό.

Κατά τη γνώμη μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός θα πρέπει να επιμείνει σθεναρά στην μείωση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που σκοτώνει κάθε προοπτική των Ελλήνων, αφετέρου θα πρέπει να αλλάξει αμέσως πολιτική ατζέντα. Θα πρέπει να μεταφέρει την πολιτική μάχη και στο πεδίο των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα στο πολιτικό της σύστημα, προτείνοντας τη μεταφορά μεγάλου μέρους της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Θα πρέπει να ρίξει το σύνθημα αφενός για ένα νέο ξεκίνημα όλοι μαζί, αφετέρου για αποφυγή επανάληψης των ίδιων πραγμάτων στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως δεν θα το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και θα χάσει και εδώ τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών. Αν συνεχίσει να κυριαρχείται από την αντίληψη του κόμματος – πατερούλη που θα ελέγχει συγκεντρωτικά μια κρατικιστική κοινωνία (αυτό που οι αριστεροί ονομάζουν προοδευτική πρόταση), δεν έχει πολιτικό μέλλον. Και μάλιστα σε έναν κόσμο που καταργεί πλέον τον πολιτικό χάρτη Αριστερά – Δεξιά.

προεδρική δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια