Sponsor

ATHENS WEATHER

"Αποκαλυπτήρια" του F-22 στην ρωσική Αεροπορία - Πώς οι Ρώσοι "εκβίασαν" έξοδο του stealth μαχητικού

Σε μία κλιμάκωση στον αεροπορική αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ προχώρησε πριν 48 ώρες η αμερικανική Αεροπορία και αυτό έγινε αντιληπτό από ελάχιστους.


Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά stealth F-22 για να αντιμετωπίσουν ένα ρωσικό πακέτο COMAO συνολικά οκτώ αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας, τεσσάρων αναχαιτιστικών μακράς ακτίνας δράσης MiG-31 και δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 και δύο αεροσκαφών τάνκερ IL-78,
τα οποία προχώρησαν σε βαθιά διείσδυση εντός της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας (Air Defense Identification Zone) σε μία εξαιρετικά "προκλητική" για τους Αμερικανούς, ενέργεια.
Είναι γεγονός ότι και από ρωσικής πλευράς είχαμε μία κλιμάκωση σε αυτού του είδους τις αποστολές, όπως από χθες σημείωσε το defencenet.gr. Για πρώτη φορά σε αποστολή κατά της αμερικανικής αεράμυνας, χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 ως συνοδεία βομβαρδιστικών.
Μια τακτική που έχει να αφαρμοστεί από την εποχή του Βιετνάμ, καθώς στις επόμενες μείζονες αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλους τους πολέμους, τα βομβαρδιστικά δεν είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρή εναέρια αεράμυνα.
Οι ίδιοι οι Ρώσοι από το 2007 όταν επανέλαβαν τις περιπολίες μακράς ακτίνας δράσης του στόλου των στρατηγικών τους βομβαρδιστικών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ως συνοδεία μαχητικά αεροσκάφη μέχρι την περασμένη άνοιξη.
Φαίνεται όμως ότι βαρέθηκαν τις εικόνες των Tu-95 να συνοδεύονται από δυτικά μαχητικά και αποφάσισαν αυτό να το αλλάξουν.
Πλέον τα δυτικά μαχητικά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν άοπλους γίγαντες, όπως τα Tu-95 ή τα Tu-22 (τα Tu-160 Blackjack δεν μπορούν να αναχαιτιστούν καθώς η ταχύτητά τους είναι μεγαλύτερη ακόμα και αππό την ταχύτητα του F-15C του ταχύτερου δυτικού μαχητικού που βρίσκεται σε υπηρεσία σήμερα), αλλά πάνoπλα MiG-31 με ένα πολύ αποτελεσματικό ραντάρ PESA, το Zaslon S-800. το οποίο ανιχνεύει στόχους μεγέθους μαχητικού στα 200 χλμ. και κατευθύνει βλήματα αέρος-αέρος Vympel R-33 στους 10 πιο απειλητικούς στόχους.
Επίσης έχει και σύστημα infrared search and tracking (IRST) από το οποίο σε αποστάσεις μέχρι τα 40 χλμ. ανιχνεύουν ακόμα και stealth μαχητικά.
Κατ' αυτό το τρόπο τα βρετανικά μαχητικά δεν πλησίασαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά που προσέγγισαν τις βρετανικές ακτές την περασμένη άνοιξη και τώρα ήρθε η σειρά των F-22.
Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας Βορείου Αμερικής (NORAD: North American Aerospace Defense) δύο μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής τύπου F-22, αναίτησαν ανοικτά Αλάσκας στα 55 μίλια δύο ρωσικά βομβαρδιστικά, συνοδευόμενα από δυο μαχητικά.
Η ρωσική ανακοίνωση δίνει άλλους αριθμούς: Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας "Στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95 συνοδευόμενα από τέσσερα μεγάλου βεληνεκούς ρωσικά μαχητικά αναχαίτισης Mig-31 και δύο εναέρια τάνκερ IL-78, έκαναν έλεγχο ρουτίνας. Σε ένα τμήμα της πτήσης των αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας ακολουθήθηκαν από αεροσκάφη τύπου F-22-Raptor,  της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ" καταλήγει η ανακοίνωση.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ουδέποτε παρανόμησαν, αφού δεν παραβίασαν το FIR της περιοχής, απλά εισήλθαν στη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων που έχει οριστεί από τους Αμερικανούς ως Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (Air Defense Identification Zone).
Το ζήτημα είναι ότι η USAF για πρώτη φορά έστειλε σε αποστολή κατά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών μαχητικά F-22 και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού οι κίνδυνοι από μια τέτοια κίνηση για τους Αμερικανούς είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ηταν μια θαυμάσια ευκαιρία για την ρωσική Αεροπορία να "μετρήσει" το F-22 στον αέρα απέναντι στα δικά της αναχαιτιστικά/μαχητικά
Τα Tu-95 μπορεί να είναι παλιά (της "κλάσης" των αμερικανικών Β-52Η), αλλά όπως και τα αμερικανικά βομβαρδιστικά είναι έμφορτα με ηλεκτρονικά συστήματα (ESM, ECM κλπ) που σίγουρα "σκανάρισαν" το ίχνος των F-22.
Ακόμα και αν δεν τα "είδαν" στο ραντάρ ήταν κέρδος για τους Ρώσους, αφού τέτοιε αποστολές παρακολουθούνται από δορυφόρους που "βλέπουν" αυτό που δεν "βλέπουν" τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών και εν συνεχεία γίνεται ανάλυση του τι δεν "είδαν" και γιατί δεν το "είδαν".
Αλλά οι Αμερικανοί γιατί "έβγαλαν" τα F-22; Δύο F-15 π.χ. αρκούσαν. Εκτός και αν στην συγκεκριμένη βάση δεν μεταστάθμευαν F-15 στην συγκεκριμένη ημέρα. Οπότε η αποστολή των ρωσικών αεροσκαφών είχε κάτι παραπάνω από εμφανείς λόγους: Μια ηλεκτρονική παγίδευση του stealth ίχνους των F-22...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια