Το δράμα των ΑΕΙ και η τραγωδία της νέας γενιάς

Βουνά από σκουπίδια και κτίρια που ρημάζουν. Είναι οι σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός κατά την αυτοψία που επιχείρησε το «Εθνος» στους χώρους των πανεπιστημίων, λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους φοιτητές.
Εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, λίγες ημέρες πριν υποδεχτούν χιλιάδες φοιτητές, παλιούς αλλά και τους πρωτοετείς που πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές.
Διακίνηση ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακών χώρων, σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, αίθουσες, παλιά εργαστήρια και ολόκληρα κτίρια που ρημάζουν αλλά και φοιτητικές εστίες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που εντόπισε ο φακός του «Εθνους της Κυριακής». Ιδίως το φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε σήμερα (βλ. σελ. 36-37), στο οποίο καταγράφεται η διακίνηση ναρκωτικών εντός της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ μέρα-μεσημέρι προκαλεί σοκ.
Την ίδια στιγμή, μία βόλτα μέσα στις αχανείς εκτάσεις της πανεπιστημιούπολης και της πολυτεχνειούπολης στην Αθήνα, αλλά και άλλων ιδρυμάτων της περιφέρειας, αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι στον πολύπαθο χ ώρο των ΑΕΙ απαιτείται γενικευμένο... λίφτινγκ, όχι μόνο στις εγκαταστάσεις αλλά και στη διαφύλαξη της λειτουργίας τους.
Βεβαίως, οι εικόνες εγκατάλειψης πολλών χώρων των ιδρυμάτων δεν ακυρώνουν, σε καμία περίπτωση, τις προσπάθειες που γίνονται από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές μέσα σε ένα δύσκολο ακαδημαϊκό περιβάλλον, με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις σε προσωπικό.
Πρώτος σταθμός της αυτοψίας του «Εθνους της Κυριακής» η πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και συγκεκριμένα η Φιλοσοφική Σχολή. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια (καθυστερεί εδώ και μήνες η προκήρυξη διαγωνισμού για την καθαριότητα) έχει επισημάνει πολλές φορές ο νέος πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Φορτσάκης, από την ημέρα που ανέλαβε. Στην είσοδο της Σχολής, τα μικρά καλαθάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο είναι γεμάτα από σκουπίδια, ποτήρια, φυλλάδια με πολλά από αυτά να βρίσκονται πεταμένα στο έδαφος. Μπαίνοντας στο κτίριο και ανεβαίνοντας προς τα αμφιθέατρα, αντικρίζεις δεκάδες πλαστικά ποτήρια από καφέδες και χυμούς πεταγμένα στο πάτωμα και πάνω σε γραφεία.


«Ασυλο μικροπωλητών»
Στην ίδια μοίρα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση προβλήματα με μικροπωλητές που έχουν εγκατασταθεί στο πεζοδρόμιο, έξω από την είσοδο της πρώην ΑΣΟΕΕ, καθώς τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών έχουν καταντήσει ρουτίνα και αναστατώνουν την ακαδημαϊκή ζωή. Ο φωτογράφος του «Εθνους», ο οποίος επιχείρησε να καταγράψει την κατάσταση έξω από το κτίριο, έγινε αντιληπτός από μικροπωλητή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα περικυκλώθηκε από 5 άτομα, τα οποία τον υποχρέωσαν να σβήσει τις φωτογραφίες που είχε ήδη τραβήξει...
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα κτίρια είναι γεμάτα από συνθήματα και γκράφιτι ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ακόμη και ξεχαρβαλωμένες μηχανές τις οποίες έχουν παρατήσει οι ιδιοκτήτες τους.
Φυσικά η εγκατάλειψη δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των ιδρυμάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Κρήτη, με γενικευμένο πλιάτσικο κινδυνεύουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Πανεπιστημίου στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Ηρακλείου. Τα κτίρια ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου εγκαταλείφθηκαν μετά τη μεταφορά των σχολών-τμημάτων στις νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή Βουτών. Πολλές φορές μετατραπεί σε «άνδρο» ναρκομανών και έχουν σημειωθεί κλοπές. Τοπικοί φορείς, έχουν ζητήσει την αξιοποίηση των κτιρίων, τη διαμόρφωση των χώρων για τη λύση στεγαστικών αναγκών δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.
Τέλος, στο ΤΕΙ της Πάτρας, ρωγμές στους διαδρόμους από τον μεγάλο σεισμό του 2008, αλλά και σιδεριές δίπλα από την είσοδο εργαστηρίου αποτυπώνουν μια κατάσταση απαξίωσης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Σκουριές στα μπάνια και γυμνά καλώδια στα ασανσέρ
Aπό μακριά, η φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θυμίζει ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο. Εκεί όμως, μέσα σε λίγα τετραγωνικά, αριστούχοι φοιτητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που εισήχθησαν στο ΕΜΠ προσπαθούν να χωρέσουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο, να μελετήσουν και να ζήσουν τη φοιτητική ζωή που ονειρεύονταν.
Το «παζλ» της ντροπής
Εξω από τα δωμάτια, σε καθέναν από τους δέκα ορόφους της εστίας, βρίσκονται κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες. Σκουριές μέσα στα ντους, κατεστραμμένοι σωλήνες πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών, σπασμένα πλακάκια, «γυμνά» καλώδια μέσα σε ανελκυστήρες που μπαίνουν καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές, αλλά και σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο της εστίας, είναι μερικές από τις ψηφίδες ενός παζλ χωρίς αρχή και τέλος. Ενα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο δεσπόζει στην είσοδο της φοιτητικής ε στίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου προϊδεάζοντας για το τι θα βρουν εντός της οι φοιτητές.
Η ελλιπής συντήρηση λόγω «ψαλιδίσματος» στη χρηματοδότηση, οι συχνές καταστροφές από κάποιους «ενοίκους» που έχουν κάνει κατάληψη στα δωμάτια και δεν τα παραχωρούν, αλλά και η παλαιότητα του κτιρίου που βγάζει πολλά προβλήματα, έχουν φέρει τη φοιτητική εστία του Ζωγράφου σε μία κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.

Μιχάλης Νιβολιανίτης, Μανώλης Κοκκολάκης, Λίνα Μπάστα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γρ. Χρυσοχοΐδης


Έθνος

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια