Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα σενάρια του πολέμου

Η νέα φάση στην κρίση της Ουκρανίας και το χαρτί της «ρωσικής πολικής αρκούδας»
Η υπομονετική στρατηγική του Πούτιν προκαλεί ανησυχία για τα σχέδια προσάρτησης ουκρανικών εδαφών


Γράφει η Ντέμη Καραγιάννη


Με τον χειμώνα να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπει σε νέα φάση,
καθώς η «ρωσική πολιτική αρκούδα», που χρησιμοποιείται μεταφορικά για τη βαρυχειμωνιά της περιοχής, ιστορικά έχει φανεί ότι παίζει τον ρόλο της…
Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να προχωρήσει ακόμη περαιτέρω με την ψυχροπολεμική τακτική της, που της έχει αποδώσει καρπούς σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε, και μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε τελικά για προσάρτηση σχεδόν σε ποσοστό των 50% των ουκρανικών εδαφών.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει κατηγορήσει ευθέως τον ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι προσπαθεί να «πάρει όλη την Ουκρανία», ένα σενάριο το οποίο πολλοί αξιωματούχοι μπορούν να φανταστούν, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο, μετά το πέρας των ό,ποιων διπλωματικών ή μη λύσεων, τελικά θα επιλέξει τη στρατιωτική λύση για να πετύχει τους στόχους του.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι ο στόχος του ρώσου προέδρου Πούτιν δεν ήταν μόνο να προσαρτήσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά επί της ουσίας να εξαλείψει την Ουκρανία από τον παγκόσμιο χάρτημ, ως ανεξάρτητο κράτος. Οι δυνάμεις της Δύσης, βέβαια, έχουν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι έχει στείλει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών, κάτι που βέβαια αρνείται η Μόσχα.

Μίνι κράτος
Μετά την κατάπαυση του πυρός, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Κιέβου και ανταρτών, ένα μέρος των εδαφών στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως το Λουγκάνσκ προς την Αζοφική Θάλασσα, παραμένει εκτός ελέγχου της ουκρανικής κυβέρνησης. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει ένα «μίνι κράτος», το οποίο θα της επιτρέψει να διατηρήσει την πίεση που θέλει προς την ουκρανική κυβέρνηση, όπως έπραξε πριν από μερικά χρόνια στη Γεωργία, όπου η Μόσχα υποστήριξε στις συγκρούσεις του 2008 δυο αυτονομιστικές δημοκρατίες, αλλά και στην περιοχή του Τρονοντιέρστ στη Μολδαβία, όπου και εκεί υποστηρίζει τους αυτονομιστές της.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει μία ζώνη επιρροής στην πολύ κοντινή γειτονιά της» και βέβαια να σταματήσει τις όμορες χώρες από τη συμμετοχή τους σε συμμαχίες όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν (ο οποίος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί όρους της τσαρικής εποχής, όπως Νεορωσία ή Νέα Ρωσία, για να περιγράψει περιοχές της Ουκρανίας όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες) φαίνεται να έχει φιλοδοξίες πολύ μεγαλύτερες για το μέλλον.

«Το πόσο μακριά θα προχωρήσει τελικά η Ρωσία στη Νέα Ουκρανία εξαρτάται κυρίως από τους υπολογισμούς του Κρεμλίνου, δηλαδή από το πόσες απώλειες μπορεί να θεωρηθούν αποδεκτές από την κοινή γνώμη της χώρας για την προσάρτηση μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας ή από το μέχρι ποιού σημείου μπορεί να αντέξει η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης», υποστηρίζει ο Ούλριχ Μπεκ, αναλυτής στο think tank του Κάρνετζι στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσθέτει, δε, ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι εφικτό να είναι υπό ρωσική διοίκηση οι περιοχές που έχουν προσαρτηθεί ή θα είναι συνεχώς σε ένα καθεστώς ομηρίας μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών…

Επιχειρήσεις
Ερευνητές του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Βαρσοβία εκτιμούν ότι οι φιλορώσοι αντάρτες θα προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων μέσα στον χειμώνα και θεωρούν ως επικρατέστερα τα πολεμικά σενάρια που αναπτύσσονται για την περιοχή.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό βάσει του οποίου, εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί ένας «διάδρομος» μήκους 300 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων, ως «ζώνη ασφαλούς ανεφοδιασμού» με ενέργεια και τρόφιμα για την περιοχή της Κριμαίας, την οποία προσάρτησαν οι Ρώσοι μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.

Ένα δεύτερο σενάριο, στο οποίο δίνουν «30% πιθανότητες» να ισχύσει, είναι η Ρωσία να διακηρύξει τη δημιουργία της «Νέας Ρωσίας» στο μισό κομμάτι της Νοτίου Ουκρανίας, το οποίο θα υποστηριχθεί από 50.000 έως 70.000 ρώσους στρατιώτες και θα συνδεθεί η περιοχή του Τρανσντιέρστ στη Μολδαβία με την Κριμαία, όπως αναφέρουν.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»
Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια