Sponsor

ATHENS WEATHER

Η κατάρριψη της πτήσης 17 και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης Ουκρανικής κρίσης

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στο πόλεμο προπαγάνδας της Δύσης κατά της Ρωσίας με αφορμή την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου της πτήσης 17 των Μαλαισιανών αερογραμμών (MH17) την 17η Ιουλίου 2014 και στις γεωπολιτικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης Ουκρανικής κρίσης.

Του Ανδρέα Μπανούτσου
Πηγή RIMSE


Η πλειοψηφία των Δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών που είχε ως συνέπεια το τραγικό θάνατο 298 επιβατών και μελών του πληρώματος έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία και προσωπικά τον Πρόεδρο Πούτιν μαζί με τους Ρωσόφωνους αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας ως υπεύθυνους για την κατάρριψη του.

Ο ισχυρισμός των Δυτικών ΜΜΕ ήταν ότι η Ρωσία προμήθευσε τους αντάρτες το ισχυρό αντιαεροπορικό σύστημα Buk και πως αυτό την καθιστά υπεύθυνη για την τραγωδία.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α, ωστόσο, παρά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εις βάρος της Ρωσίας δεν μπόρεσε να παρουσιάσει πληροφορίες και εικόνες από τους προηγμένους στρατιωτικούς της δορυφόρους (Imagery Intelligence-IMINT) που να αποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι όντως προμήθευσαν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Buk στους Ρωσόφωνους αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας, ούτε φυσικά εικόνες που να αποδεικνύουν ότι οι Ρωσόφωνοι αντάρτες εκτόξευσαν το μοιραίο πύραυλο που έπληξε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Στην περίπτωση αυτή ισχύει το αξίωμα που λέει ότι η απουσία αποδείξεων συνιστά απόδειξη της απουσίας του γεγονότος. Το βέβαιο είναι πάντως πως η Ουκρανική κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη που επέτρεψε να πετάξει το επιβατικό αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών σε αεροδιάδρομο πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της Ανατολικής Ουκρανίας και αυτό όπως και να το δει κανείς συνιστά από μόνο του εγκληματική αμέλεια.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου 2014 πως διαθέτει στοιχεία κατά τα οποία ένα αεροσκάφος της Oυκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Σουχόι (Su-25) πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της Malaysia Airlines.
Ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε τα εξής: «Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.».

Σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μίλησε στο γράφοντα υπό τον όρο της ανωνυμίας, το πλέον πιθανό σενάριο είναι το πολιτικό αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών να χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο αεροσκάφους της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δικαιολόγησε την άποψή του ισχυριζόμενος πως αν το αεροπλάνο είχε χτυπηθεί από αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Buk λόγω της μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών που έχει η κεφαλή του και της γεμάτης δεξαμενής καυσίμων του επιβατικού αεροσκάφους, το αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών θα είχε τιναχθεί στον αέρα και όχι έπειτα από πρόσκρουση στο έδαφος όπως και έγινε.
Αυτό δηλαδή σημαίνει πως το Boeing 777 της πτήσης MH17 πιθανότατα χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο μαχητικού αεροσκάφους της Ουκρανίας και ύστερα από περιδίνηση προσέκρουσε στο έδαφος και εξερράγη με αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη γνώμη μας θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή και αμερόληπτη έρευνα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε που να αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το ποιος ευθύνεται για τη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 298 ανυποψίαστων αθώων ανθρώπων.

Οι Δυτικοί, όπως προαναφέραμε, δεν έχασαν την ευκαιρία, με αφορμή το τραγικό γεγονός της κατάρριψης του πολιτικού αεροσκάφους της πτήσης MH17, να εντείνουν τον πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας. Και αυτό γιατί σύμφωνα με αντικειμενικούς παρατηρητές και αναλυτές των διεθνών εξελίξεων η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα φαίνεται πως έχει υποκύψει στις πιέσεις και στην πολιτική ατζέντα ακραίων κύκλων της Αμερικανικής εξουσίας που επιθυμούν την όξυνση στις σχέσεις με τη Ρωσία και την αναβίωση ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου αφενός μεν να αναζωογονηθεί η παραπαίουσα Αμερικανική οικονομία (με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών) και να ενισχυθεί το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και αφετέρου να ανακοπεί η άνοδος της γεωπολιτικής επιρροής και ισχύος της Ρωσίας και της Κίνας.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η επίλυση της Ουκρανικής κρίσης με ειρηνικό τρόπο και με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι κομβικής σημασίας προκειμένου η ανθρωπότητα να μην κυλήσει και πάλι στην άβυσσο της παγκόσμιας αναρχίας και των πολέμων.

Η Ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί, όπως διατυπώσαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, μόνο με τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας που θα προβλέπει την ενίσχυση της αυτονομίας των μειονοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ομογένειας) και τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους από τη κεντρική κυβέρνηση του Κίεβου, επιτρέποντας στο Ουκρανικό κράτος την ανάπτυξη στενών οικονομικών σχέσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ε.Ε.

Δυστυχώς αν αυτή η λύση δεν καταστεί εφικτή θα αυξηθούν δραματικά οι πιθανότητες για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος ασφάλειας όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Πηγή RIMSE

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια