Αυτόνομα φονικά ρομπότ στο «μικροσκόπιο» του ΟΗE


Το θέμα των αυτόνομων ρομπότ με δυνατότητα άσκησης θανάσιμης βίας θα συζητηθεί σε ανεπίσημη συνάντηση ειδικών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι καθηγητές Ρόναλντ Άρκιν και Νόελ Σάρκεϊ θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα τέτοιων ρομπότ στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για Συγκεκριμένα Συμβατικά Όπλα (CCW).
Η σχετική αναφορά για τις συνομιλίες θα παρουσιαστεί στη συνάντηση της CCW τον Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνεται, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που τα αυτόνομα θανατηφόρα οπλικά συστήματα συζητώνται στο πλαίσιο της CCW. Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν φονικά ρομπότ τέτοιου είδους (τα οποία να μπορούν  να επιλέξουν στόχους και να τους πλήξουν χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους ανθρώπινη εξουσιοδότηση/ έγκριση ή επέμβαση), ωστόσο η πρόοδος της τεχνολογίας αναμένεται να τα καταστήσει σύντομα πραγματικότητα.
Οι υπέρμαχοί τους υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες συνθήκες και κανόνες διεξαγωγής πολέμου επαρκούν για να «καλύψουν» τη χρήση τους – και ζητούν ειδικό μορατόριουμ και όχι απαγόρευση εάν αποδειχθεί ότι δεν ισχύει τελικά κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι πολέμιοι κάνουν λόγο για μια ξεκάθαρη απειλή προς την ανθρωπότητα.
Όπως είπε στο BBC ο καθηγητής Σάρκεϊ, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι τα αυτόνομα οπλικά συστήματα θα συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες. «Τα έθνη δεν μιλούν μεταξύ τους σχετικά με αυτό, κάτι που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα». Σημειώνεται ότι ο Σάρκεϊ είναι μέλος και συνιδρυτής της Campaign Against Killer Robots και πρόεδρος της International Committee for Robot Arms Control.
Aπό πλευράς του, ο καθηγητής Άρκιν, του Georgia Institute of Technology, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η χρήση των φονικών ρομπότ θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων αμάχων, ωστόσο φοβάται πως θα προωθηθούν σε θέατρα επιχειρήσεων πρόωρα. Ο ίδιος υποστηρίζει ένα μορατόριουμ και όχι απαγόρευση, καθώς τέτοια ρομπότ ενδεχομένως να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν καλύτερα πότε πρέπει να πλήξουν έναν στόχο από ό,τι οι άνθρωποι, και θα το έκαναν με μεγαλύτερη προσοχή. Ωστόσο, ο Σάρκεϊ έκανε λόγο για «πλήρη αυτοματοποίηση του πολέμου».
Της συνάντησης των ειδικών θα προεδρεύσει ο Ζαν Χουγκ Σιμόν- Μισέλ, γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια