Ραδιοερασιτεχνισμός

Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ενασχόληση με την οποία μπορεί κάποιος να περάσει ευχάριστα τις ελεύθερες του ώρες. Συναρπαστική είναι γιατί συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, και ενδιαφέρουσα γιατί επικοινωνείς μέσω του ασυρμάτου  με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλη είναι και η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. Σεισμοί, Φωτιές κ.λ.π).

Ποιος είναι ο Ραδιοερασιτέχνης
Οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία σχέση με τις εκπομπές όπως αυτές του ραδιοφώνου με τραγούδια, διαφημίσεις κλπ. όπως επίσης δεν έχουν καμία σχέση με τις πειρατικές εκπομπές που γινόντουσαν ειδικά την δεκαετία του ‘80 στα FM. Με τον όρο Ραδιοερασιτέχνης εννοούμε αυτόν ο οποίος έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να χειρίζεται συσκευές ασυρμάτου και κατόπιν εξετάσεων που δίνει αποκτά επίσημη άδεια, με μοναδικό διακριτικό κλήσεων, για την κατοχή και την λειτουργία αυτών των σταθμών.

Πώς ξεκίνησε ο ραδιοερασιτεχνισμός
Το 1895 ο Guglielmo Marconi, ένας αυτοδίδακτος νέος από την Μπολόνια πέτυχε να δείξει με απλά πειράματα ότι ήταν δυνατόν να σταλούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αποτέλεσμα της μετάδοσης αυτής ήταν το 1901 να πετύχει την  ασύρματη επικοινωνία μεταξύ 2 σημείων, όπου το ένα από τα δύο βρισκόταν πέρα από τον Ατλαντικό. Για τα επόμενα χρόνια πολλοί πειραματίστηκαν με τις ασύρματες επικοινωνίες και εμφανίστηκαν και οι πρώτες λέσχες σχετικά με τις επικοινωνίες αυτό που έπαιξε καθοριστικό παράγοντα για την καθιέρωση και την αναγκαιότητα των ασυρμάτων σε θέματα ασφάλειας και επικοινωνίας , ήταν η διάσωση 703 ατόμων από την βύθιση του Τιτανικού.

Τι μου προσφέρει ο Ραδιοερασιτεχνισμός;
  • Μια ευχάριστη και πολύ δημιουργική απασχόληση για κάθε ηλικία, για κάθε άνθρωπο.
  • Πολλές γνωριμίες σε όλο τον κόσμο μέσα από τις επαφές με άλλους συναδέλφους. Η εμβέλεια ενός σταθμού στα βραχέα κύματα είναι όλος ο κόσμος!
  • Πολλές γνώσεις για τις Τηλεπικοινωνίες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον από μέρους σας.
  • Τη χαρά της επικοινωνίας με μακρινούς τόπους του πλανήτη μας. Τη χαρά της δημιουργίας, αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε ένα εξάρτημα του σταθμού σας όπως μια κεραία, έναν πομπό, έναν ενισχυτή κλπ.
Συχνότητες και τρόποι επικοινωνίας
Οι συχνότητες (Band Plan) που χρησιμοποιούνται από τους Ραδιοερασιτέχνες χορηγούνται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο πρώτος και πολύ αξιόπιστος τρόπος επικοινωνίας που τον χρησιμοποιούν αρκετοί είναι ο  κώδικα Μορς, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τη φωνή.Τα σήματα του κώδικα  Μόρς καμιά φορά είναι πιο ικανά να επιτύχουν επικοινωνία εκεί που η φωνή επικοινωνεί με δυσκολία η και καθόλου. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί  ψηφιακοί τρόποι επικοινωνίας και οι ραδιοερασιτέχνες  χρησιμοποιούν τα λεγόμενα “modem” για να επικοινωνούν με διάφορα ψηφιακά δίκτυα μέσω Υ/Η.
                               
Επαναλήπτες
Οι επαναλήπτες, βοηθούν την επικοινωνία στις συχνότητες των VHF και UHF. Ο λόγος που χρειάζεται Επαναλήπτης για επικοινωνία σε αυτές τις συχνότητες είναι γιατί χρειάζεται οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Οι επαναλήπτες τοποθετούνται σε κάποιο βουνό ή ψηλό κτήριο, λαμβάνουν σε μια συχνότητα (πχ 146.775 Mhz) και αναμεταδίδουν ακριβώς το ίδιο σήμα σε μία κοντινή συχνότητα (πχ 146.715 Mhz). Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται  η απόσταση ανάμεσα στους συνομιλητές. Προϋπόθεση για να γίνει η αναμετάδοση του σήματος είναι οι επαναλήπτες να λάβουν έναν τόνο, ο οποίος δεν γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί και είναι συγκεκριμένος για κάθε επαναλήπτη. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η χρήση του επαναλήπτη ότι θα γίνεται μόνο από άτομα που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά  του και είναι κάτοχοι νομίμου άδειας. Στην περίπτωση που ο επαναλήπτης δεν λάβει τον τόνο τότε απορρίπτει το σήμα που έλαβε.
Αναμεταδότες
Μια ιδιαίτερη κατηγορία επαναληπτών είναι οι αναμεταδότες. Οι αναμεταδότες λειτουργούν όπως οι επαναλήπτες, αλλά αναμεταδίδουν το σήμα σε άλλη μπάντα δηλαδή ένα σήμα στην μπάντα των VHF (π.χ 147.750 Mhz) θα αναμεταδοθεί στην μπάντα των UHF (π.χ 441.750 Mhz). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την επαφή μεταξύ μεγάλων αποστάσεων και μπορούν να επικοινωνήσουν σταθμοί εκπέμποντας σε διαφορετικές μπάντες συχνοτήτων.
Ο Εξοπλισμός
Ο Ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός συνήθως αποτελείται από ένα πομπό και ένα δέκτη (σε ένα μηχάνημα μαζί που το λέμε πομποδέκτη ή  και σε χωριστά), την πηγή της τροφοδοσία του (δηλ. το ρεύμα) και την κεραία. Φυσικά ένας συνδυασμός πομποδεκτών ανάλογα τις συχνότητες εκπομπής/λήψης και τις αντίστοιχες κεραίες αποτελούν το όνειρο κάθε ραδιοερασιτέχνη.
Πομποδέκτες
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πομποδεκτών: Βάσεως (100-200 Watts), Mobile (5-50 Watts), Φορητοί (2-5 Watts).
                                                  
Κεραίες
Οι κεραίες αποτελούνται από σύρματα στις ταράτσες ή στα δέντρα στην πιο απλή τους μορφή και στην πιο σύνθετη από κατασκευές από αλουμίνιο με μικρές ή μεγάλες διαστάσεις ανάλογα με την συχνότητα λειτουργίας. Οι ίδιες κεραίες χρησιμοποιούνται και για εκπομπή και για λήψη και μπορεί να είναι φορητές, εγκατεστημένες στο αυτοκίνητο  ή στο σπίτι μας.

Διακριτικά κλήσης

Κάθε Ραδιοερασιτέχνης με την απόκτηση της άδειας του το δίνεται και ένα διακριτικό κλήσης που είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι η ‘’ταυτότητα’’ του στα ερτζιανά κύματα. Επίσης σε κάθε ραδιοερασιτεχνικό αναμεταδότη – επαναλήπτη, ραδιοφάρο δίνεται ιδιαίτερο διακριτικό κλήσεως αποτελούμενο από το πρόθεμα (στο οποίο περιλαμβάνεται πάντοτε και ο αντίστοιχος αριθμός της αντίστοιχης ραδιοερασιτεχνικής περιοχής) ακολουθούμενο από 1-3 λατινικά γράμματα.
Πίνακας Ραδιοερασιτεχνικών Περιοχών
SV1         Στερεά Ελλάδα
SV2         Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
SV3         Πελοπόννησος
SV4         Θεσσαλία
SV5         Νομός Δωδεκανήσου
SV6         Ήπειρος
SV7         Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
SV8         Όλα τα νησιά (εκτός Νομών Δωδεκανήσου και Κρήτης)
SV9         Όλοι οι Νομοί της Κρήτης
SY ή SV/A           Άγιο όρος
Special Call Sign :  Για να διευκολυνθεί η Ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα π.χ. ΙΟΤΑ, DXpenditions , Αθλητικές δραστηριότητες, Πρόσκοποι, Εθνικές Εορτές κλπ.
SV0/…                 Για τους αλλοδαπούς ερασιτέχνες που εκπέμπουν από την Ελλάδα
QSL CARD
Για επιβεβαίωση της επικοινωνίας στέλνονται κάρτες QSL και από τους  2 σταθμούς που είχαν την συνομιλία, στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία της επικοινωνίας τους όπως :  Ώρα, Ημ/νια, Σήμα σταθμού, Τύπος εκπομπής, Συχνότητα. Για τις διάφορες ειδικές δραστηριότητες όπως DXpenditions, Jamboree, Εθνικές εορτές τυπώνονται συγκεκριμένες qsl κάρτες με τα στοιχεία αυτών που συμμετέχουν και τον λόγο που γίνεται η εκδήλωση.

 

Κώδικες Επικοινωνίας

Κώδικας Μορς

Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μόρς.
                                                                                     
Γράμμα
Morse

Γράμμα
Morse

Digit
Morse
A
.-

N
-.

0
-----
B
-...

O
---

1
.----
C
-.-.

P
.--.

2
..---
D
-..

Q
--.-

3
...--
E
.

R
.-.

4
....-
F
..-.

S
...

5
.....
G
--.

T
-

6
-....
H
....

U
..-

7
--...
I
..

V
...-

8
---..
J
.---

W
.--

9
----.
K
-.-

X
-..-



L
.-..

Y
-.--



M
--

Z
--..



      
















Φωνητικό  Αλφάβητο
Το φωνητικό αλφάβητο δημιουργήθηκε με σκοπό την καθαρή και χωρίς λάθη φωνητική απόδοση των γραμμάτων και αριθμών της λατινικής  αλφαβήτου. Σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντιστοιχίζεται μια λέξη που αρχίζει με το ίδιο γράμμα και η άρθρωση της είναι καθαρή ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή. Χρησιμοποιείται ειδικά όταν οι συνθήκες μετάδοσης δεν είναι καλές, πχ, παράσιτα ή χαμηλό σήμα.
A=Alpha                    G=Golf                      M=Mike                    S=Sierra
B=Bravo                    H=Hotel                     N=November           T=Tango
C=Charlie                  I=India                      O=Oscar                    U=Uniform
D=Delta                    J=Juliet                       P=Papa                     V=Victor
E=Echo                     K=Kilo                      Q=Quebec                W=Whiskey
F=Foxtrot                  L=Lima                     R=Romeo                  X=X-ray
                                                                                                      Y=Yankee
                                                                                                      Z=Zulu
Ελληνικό Φωνητικό Αλφάβητο
A=Αστήρ                    Η=Ηρώ                      Ν=Ναός                     Τ=Τίγρης
B=Βύρων                   Θ=Θεά                      Ξ=Ξέρξης                   Υ=Ύμνος
Γ=Γαλή                      I=Ίσκιος                    Ο=Οσμή                    Φ=Φωφώ
Δ=Δόξα                      Κ=Κενόν                    Π=Πέτρος                   Χ=Χαρά
E=Ερμής                    Λ=Λάμα                     Ρ=Ρήγας                    Ψ=Ψυχή
Ζ=Ζεύς                      Μ=Μέλι                      Σ=Σοφός                   Ω=Ωμέγα

Chalandri : Charlie,Hotel,Alpha,Lima,Alpha,November,Delta,Romeo,India

Κώδικας Q
Χρησιμοποιείται από τους Ραδιοερασιτέχνες σε συνδυασμό με το Φωνητικό Αλφάβητο όταν οι συνθήκες  διάδοσης είναι κακές, πχ θόρυβος. Έτσι επιταχύνεται η σωστότερη επικοινωνία μεταξύ των σταθμών.
Τα στοιχεία του αποτελούνται από λέξεις τριών γραμμάτων λατινικού αλφαβήτου, με το πρώτο γράμμα να είναι πάντοτε το Q και κάθε τριάδα γραμμάτων σημαίνει κάτι συγκεκριμένο.

ΤΣΙΡΤΣΙΜΠΑΣΗΣ ΦΑΝΟΥΡΗΣ
e-mail:  F.Tsirtsibasis@dei.com.gr
Πηγή: nobile.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια