ΗΠΑ: «Η Κύπρος έχει περισσότερο φυσικό αέριο κι από εμάς» - Να γιατί η Άγκυρα θέλει να ανάψει «φωτιά» στην Μεσόγειο

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία συνολικά είναι περισσότερα και από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ση περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής θέλουν να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».

Την περασμένη βδομάδα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ και ινστιτούτα αναφέρουν πολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες ότι η Τουρκία είναι διαθέσιμη ακόμα και να εμπλακεί σε πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα προκειμένου να βάλει «χέρι» στα ενεργειακά αποθέματα και των δύο ελληνικών κρατών.

Πάντως όπως όλα δείχνουν οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν κανονικά στις γεωτρήσεις τους ακόμα κι αν αυτό τελικώς σημαίνει την οριστική απώλεια της Τουρκίας από την γεωπολιτική τους σφαίρα.

Οι Αμερικανοί θέλουν να προλάβουν την λειτουργία του Turkish Stream καθώς ξέρουν ότι η Ιταλία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να πάρουν φυσικό αέριο από εκεί.

Η επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex με την οποία δεσμεύουν την «Σουπιά» βρίσκει Λευκωσία και εταιρείες, που έχουν άδεια ερευνών αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 3 αναβληθεί, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί.

Ο αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο οικόπεδο 10.

Θα τολμήσει η Άγκυρα να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια