Εθισμένοι στον τρόμο

Ένας σχετικά ασήμαντος σεισμός ήταν η αφορμή να δούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες εικόνες αποκάλυψης, κατεστραμμένα σπίτια, άστεγους και ερείπια. Αν ο σεισμός ήταν λίγο ισχυρότερος ίσως να βλέπαμε πλάνα από ντοκιμαντέρ για την Πομπηία.

Στην πραγματικότητα, τα κανάλια στην Ελλάδα έχουν εθιστεί στην τρομοκρατία. Προσπαθώντας να κάνουν προπαγάνδα και αντι-προπαγάνδα κατά περίπτωση έχουν χάσει την ουσία με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την τρομολαγνεία. Στο τέλος κάθε δελτίου και μετά τα καταιγιστικά ρεπορτάζ ο τηλεθεατής αισθάνεται τρομαγμένος.

Προφανώς για τους σεισμούς δεν φταίει η κυβέρνηση (ή μήπως φταίει;) και οι εμπνευστές δεν είχαν σκοπό να αντιπολιτευτούν αλλά να εκμεταλλευτούν τον τρόμο που προκαλεί ένα μικρό ταρακούνημα. Ο Σκάι, μετά τις αντιδράσεις για τα πλάνα καταστροφής κατά την ενημέρωση για τον σεισμό στον Μαραθώνα, έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος» όμως δεν είναι η πρώτη φορά, αντίθετα αποτελεί καθημερινότητα. Η αλήθεια είναι πως η υστερία έχει ριζώσει για τα καλά στα ΜΜΕ που αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο με κάθε αφορμή.

Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες δίνει την ευκαιρία στην αγορά των ΜΜΕ και το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να εφαρμοστούν οι στοιχειώδεις και αυτονόητοι κανόνες έστω στο ειδησεογραφικό σκέλος. Είναι μια ευκαιρία για μια κανονικότητα στην τηλεοπτική πραγματικότητα. Γιατί η υπάρχουσα δεν αντέχεται.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια