Η Φώφη, το παλαιό ΠΑΣΟΚ και οι μεγάλες προκλήσεις

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη ήταν οι διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι που την πρώτη Κυριακή άφησαν τη βολή τους για να πάνε να ψηφίσουν. Το ερώτημα που έχει προκύψει από εκείνη την πρώτη Κυριακή για τη Φώφη και το επιτελείο της είναι τι θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα.
Προς το παρόν είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Την πίτα την έχει ολάκερη δική της.

Μέχρι χτες η Φώφη Γεννηματά είχε να διαχειριστεί την κληρονομιά ενός τίτλου, του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η κληρονόμος του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο ίδιος ο κόσμος της ζητάει να αναλάβει πρωταγωνιστική δράση. Να σπρώξει από το θρόνο του τον Αλέξη Τσίπρα και να πάρει τη θέση του. Η προοπτική αυτή μοιάζει δελεαστική και για όλα εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στο παρελθόν είχαν πιάσει στα χέρια τους και είχαν νιώσει την ισχύ της εξουσίας. Το ερώτημα είναι αν η Φώφη μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο.

Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη κατάφερε μέχρι τώρα κάτι που φαινότανε «άπιαστο όνειρο». Σταμάτησε την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ προς το απόλυτο χάος και επανέφερε σιγά – σιγά ένα τραυματισμένο κόμμα στην κεντρική σκηνή. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ένας φτωχός συγγενής, αλλά μία υπολογίσιμη πολιτική δύναμη που απειλεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτό ένα αποτέλεσμα της πολιτικής δεινότητας της Φώφης ή απλά η κυρία Γεννηματά εισπράττει τα οφέλη από την απογοήτευση του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Διότι αυτό έχει μία οροφή. Επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει πολιτική, να προσφέρει νέες ιδέες, προτάσεις. Καλώς ή κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε καινούργια πράγματα. Μπορεί αυτά να αποδείχτηκαν καταστροφικά και σήμερα ο κόσμος να προτιμά την επιστροφή του σε πιο γνώριμα μονοπάτια. Κι αυτό, την υποδοχή των απογοητευμένων πίσω στη στέγη τους, η Φώφη μπορεί να το κάνει εξαιρετικά. Αλλά δεν φτάνει. Θα χρειαστούν περισσότερα για να καταφέρει η Φώφη και το παλαιό ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί να επιστρέψουν ως πρωταγωνιστές στην κεντρική σκηνή.

Και το κέντρο; Το κέντρο ηττήθηκε. Οι υποψηφιότητες του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Καμίνη δεν συγκίνησαν τους ψηφοφόρος του κέντρου. Ίσως επειδή οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ψηφοφόρους έκαναν την επιλογή να ακολουθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι θα κάνουν όσοι έμειναν πίσω, όσοι δεν θέλησαν να υποστηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία; Πιθανότατα θα μείνουν στο ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να μην σημειωθούν φαινόμενα... συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια