Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν: Η Β. Κορέα ξεκίνησε την «αντίστροφη μέτρηση» για νέα πυρηνική δοκιμή

Tου Πάνου Σπαγόπουλου

Φουντώνει η ένταση στην κορεατική Χερσόνησο κάθε ώρα που περνά. «Οι ΗΠΑ έχουν τρελαθεί πραγματικά», αναφέρει το κρατικό KCNA καθώς ο αμερικανικός Στόλος με το επικεφαλής αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson πλησιάζει στην διακεκαυμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα ο Ισπανός ακτιβιστής και πρεσβευτής επί τιμής της Βόρειας Κορέας Alejandro Cao de Benós δηλώνει ότι « η Β. Κορέα χρειάζεται να ρίξει μόλις τρεις θερμοπυρηνικές βόμβες για να καταστραφεί ο κόσμος».

Στην ίδια τη Βόρεια Κορέα αμερικανικές δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι οι εργασίες για την πραγματοποίηση μιας ακόμη υπόγειας (την 7η κατά σειρά) πυρηνικής δοκιμής έχουν ξεκινήσει, κάτι που έμμεσα οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή».

Όπως αναφέρουν οι New York Times το βορει0κορεατικό καθεστώς ξεκίνησε τις προετοιμασίες όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το 38north για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής την επόμενη Τρίτη κατά την 85η επέτειο ίδρυσης του λαϊκού στρατού της χώρας.

«Δεδομένης της πρόσφατης προκλητικής συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας τόσο με δηλώσεις όσο και με πράξεις, η 25η Απριλίου επέτειος ίδρυσης του νοτιοκορεατικού Στρατού υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο βοράς θα επιχειρήσει να προκαλέσει ξανά», ανέφερε ο εκτελών καθήκοντα προέδρου στη Νότια Κορέα Hwang Kyo-ahn.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτελούνται έργα στην υπόγεια σήραγγα η οποία χρησιμοποιείται για τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές καθώς παρατηρείται κινητικότητα και χωματουργικές εργασίες έξω από αυτή. Οι τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες ελήφθησαν την περασμένη Κυριακή αλλά είναι σίγουρο πως οι ΗΠΑ επιτηρούν την περιοχή συνεχώς.

Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σταμάτησε η απάντληση υδάτων απο το τούνελ και αυτό έχει σφραγιστεί, δείγμα ότι η πυρηνική δοκιμή είναι προγραμματισμένη.

Για αυτό το σκοπό έχουν στείλει και ένα αεροσκάφος WC-135 Constant Phoenix επιτήρησης των επιπέδων ραδιε3νέργειας προκειμένου να εντοπίσουν εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε κάποια δοκιμή ή όχι.

Ο Ισπανός ακτιβιστής Alejandro Cao de Benós ο οποίος είναι πρέσβης επι τιμής της Βόρειας Κορέας σε θέματα «πολιτιστικών ανταλλαγών με ξένες χώρες» και που περνά το μισό του χρόνο στη Βόρεια Κορέα και τον άλλο μισό στη πόλη όπου κατάγεται στην Tarrogona στην Ισπανία δήλωσε σε συνέντευξή του:

«Οι άνθρωποι στην Βόρεια Κορέα έχουν βασική ασφάλεια στη ζωή τους, ζουν αξιοπρεπώς, με απόλυτα φιλήσυχο τρόπο, δεν υπάρχει καμία κοινωνική αναταραχή, δεν έχουμε ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο. Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ένας όπου όλοι δουλεύουμε σε ένα μεγάλο συνεργατικό κίνημα».

Εκεί όμως που οι δηλώσεις γίνονται πιο σκληρές είναι στο θέμα της στρατιωτικής ισχύος της Βόρειας Κορέας: «Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει την Βόρεια Κορέα. Εάν κάποιος το τολμήσει τότε ο λαός θα την υπερασπιστεί με όπλα και πυραύλους. Έχουμε την θερμοπυρηνική βόμβα. Με τρεις από αυτές ο κόσμος έχε τελειώσει», είπε.

Στο μεταξύ μόλις σήμερα η Πιονγιάνγκ απείλησε την Αυστραλία με πυρηνικό κτύπημα εάν επιμείνει στην συνεργασία της με τις ΗΠΑ. «Εάν η Αυστραλία επιμείνει στο ακολουθεί τις κινήσεις των ΗΠΑ στο να απομονώσει την DPRK και παραμείνει μια πιστή ταξιαρχία του αφεντικού των ΗΠΑ , αυτό θα είναι μια πράξη αυτοκτονίας καθώς θα εισέλθει στην εμβέλεια των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών μας», ανέφερε το KCNA.

Όλα αυτή την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη και το USS Carl Vinson πλέει προς την ιαπωνική Θάλασσα. Σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια