Τσίπρα κάτσε εκεί που είσαι

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής,
Συγγραφέας

Με  αυτήν την ωραία προτροπή ο Θανάσης Καρτερός καλεί τον Τσίπρα να μην κάνει εκλογές, διότι η χώρα θα πάει κατά διαόλου; Γιατί; Μας το εξηγεί σαφώς ο αρθρογράφος.

Διότι μετά τις εκλογές και τη νίκη της ΝΔ «θα γίνει της κακομοίρας με την οικονομία…θα πετάξει η αξιολόγηση και μαζί της η ποσοτική χαλάρωση και η ρύθμιση του χρέους. Και τρίτον, σε μια στιγμή γενικής αβεβαιότητας στην περιοχή, με ανοιχτά μεγάλα θέματα όπως το Κυπριακό, με το προσφυγικό στην κόψη του ξυραφιού, η Ελλάδα θα μπει στον αστερισμό της αστάθειας».

Τα επιχειρήματα όμως του αγαπητού Θανάση Καρτερού δεν είναι στέρεα. Πρώτον, γιατί θα γίνει της κακομοίρας με την οικονομία; Ο Κυριάκος θα αναστείλει τις ιδιωτικοποιήσεις ή θα διακόψει το πρόγραμμα και θα σκίσει το αριστερό μνημόνιο; Όχι φυσικά. Δεύτερον, η αξιολόγηση θα κλείσει αμέσως μετά τις εκλογές, διότι, προφανώς, εάν πάει σε εκλογές ο Τσίπρας αυτό θα σημαίνει πως δεν κλείνει η αξιολόγηση και πως δεν τα βρίσκει με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο, ενώ η ρύθμιση του χρέους έτσι όπως γίνεται, δεν σχετίζεται φυσικά με το ποιος είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Τρίτον, οι αβεβαιότητες στην ευρύτερη περιοχή δεν συνδέονται με την πρωθυπουργία Τσίπρα,  σε καμιά περίπτωση.

Στο κυπριακό εξάλλου η ΝΔ έχει περισσότερο ελαστική θέση έναντι της κυβέρνησης Σύριζα και φυσικά θα ταυτιστεί ευκολότερα με τον ομοϊδεάτη της Αναστασιάδη. Στο προσφυγικό δε η κυβέρνηση Σύριζα έχει επιδεινώσει τόσο πολύ την κατάσταση, που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως μια άλλη κυβέρνηση θα τα κάνει ακόμη χειρότερα. Πόσο χειρότερα δηλαδή;

Επομένως, τα βασικά επιχειρήματα του κειμένου δεν στέκουν. Εξάλλου, ο Τσίπρας δεν θα αποφασίσει να πάει σε εκλογές για τέτοιου είδους λόγους, διότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση. Οι πρωθυπουργοί δεν πάνε σε εκλογές επειδή δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν άλλο, χωρίς να διαλύσουν το κόμμα τους και χωρίς να καταποντιστούν οι ίδιοι πολιτικά, με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο. Η χώρα εξάλλου δεν ταυτίζει τις τύχες της με καμία συγκεκριμένη κυβέρνηση. Μπορεί να πορεύεται ακόμη και αν κάνει εκλογές κάθε χρόνο, εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν.

Αυτήν την εμμονή με τις εκλογές δεν την καταλαβαίνω. Τι φόβος είναι αυτός; Κάθε κυβέρνηση και κάθε δημοσιογράφος που την υποστηρίζει τις αντιμετωπίζει σαν την Δευτέρα παρουσία. Λες και η χώρα περιμένει τις εκλογές για να πτωχεύσει. Οι ίδιοι εξάλλου, όταν είναι στην αντιπολίτευση ζητούν επιμόνως εκλογές για να σωθεί η χώρα και μόλις γίνουν κυβέρνηση τις ξορκίζουν, για να μην βουλιάξει η χώρα αυτή τη φορά. Αυτή ακριβώς η εναλλαγή θέσεων αποδεικνύει πως οι εκλογές δεν προκαλούν αναστάτωση, είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Αντιθέτως, οι εκλογές συνήθως δίνουν μια νέα ώθηση, ειδικά στην περίπτωση που μια κοινωνία δεν περπατάει σταθερά, που μια οικονομία δεν δουλεύει και που οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι προβληματικές. Καλή ώρα δηλαδή.

Η παρούσα κυβέρνηση εξεμέτρησε το ζειν. Ό,τι ήταν να κάνει το έκανε. Στα περισσότερα μάλιστα δεν τα πήγε καθόλου καλά. Η ανεργία παρέμεινε στα ύψη, το εισόδημα μειώθηκε, η ύφεση συνεχίζεται, τα μνημόνια επίσης, οι τράπεζες δεν δουλεύουν και μέσα σ’όλα αυτά προστέθηκαν και οι ανερμάτιστες πολιτικές της στο προσφυγικό. Το μόνο θετικό της παρούσας κυβέρνησης είναι η στάση της στο κυπριακό, η στάση του Κοτζιά δηλαδή- τουλάχιστον προς το παρόν - και επίσης το γεγονός ότι, κουτσά - στραβά, κράτησε τις χαμηλές συντάξεις σε ένα επίπεδο, μεταφέροντας όμως το κόστος αλλού, κυρίως με υπερ-φορολόγηση. Τίποτα άλλο.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Εάν οι γερμανοί επιμείνουν στο ΔΝΤ πρέπει να παραιτηθεί, διότι δεν είναι σε θέση πολιτικά να μειώσει κύριες συντάξεις και αν το κάνει θα έχει μετατραπεί σε προπομπό της ΝΔ. Εάν το ΔΝΤ φύγει, τότε θα εμπλακεί σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, δηλαδή θα πάει καλοκαίρι και θα έχει χάσει και την ποσοτική χαλάρωση. Το δε νέο μνημόνιο θα είναι η πολιτική της ταφόπλακα, εφόσον η βασική θέση του Συριζα είναι η έξοδος από τα μνημόνια.

Επομένως πώς να κάτσει ο Τσίπρας εκεί που είναι; Μπορεί; Θεωρητικώς ναι, εφόσον οι βουλευτές συνεχίσουν να τον στηρίζουν στο ο,τιδήποτε. Αλλά εάν το κάνει αυτό, ώστε να μείνει ακόμη ένα χρόνο στην κυβέρνηση, τότε απλώς θα έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια τακτοποιημένη, σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Εκτός και πιστεύουν οι επιτελείς του Συριζα πως θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα παρθούν νέα μέτρα, μετά θα δοθεί η ποσοτική χαλάρωση, θα βγούμε στις αγορές, θα έχουμε ανάπτυξη και θα τελειώσει και το μνημόνιο το 2018.

Αυτός ο μύθος μοιάζει περίπου με το Χίλιες και Μία Νύχτες.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια