Δεν είναι τα κουνούπια που μας πίνουν το αίμα

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Θα μπορούσε να είναι η επιθεώρηση του καλοκαιριού ο... χαρτοπόλεμος των κομμάτων με τα κουνούπια. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σοβαρότητα των... θανατηφόρων τσιμπημάτων, ιδιαίτερα για τους απολαμβάνοντες τη μεσημεριανή σιέστα, αλλά το να βρίσκεται σύσσωμη η αντιπολίτευση στα κάγκελα για τα κουνούπια είναι πράγματι για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα!

Διότι, την ώρα που διυλίζουν τον κώνωπα, έχουν καταπιεί -και μάλιστα αμάσητη όλα τα χρόνια- την κάμηλο των Μνημονίων.

Το χειρότερο όλων είναι ότι, την ώρα που ετοιμάζονται για την άνοδο στη Θεσσαλονίκη, κυβερνώντες και επιθυμούντες να κυβερνήσουν με τη μέθοδο των τριών (θεσμών) λησμονούν τη βασική αρχή ότι πάνω από τους αριθμούς στην πολιτική βρίσκονται οι άνθρωποι.
Και οι άνθρωποι, δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα δεν περνούν καλά, διότι ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου, που βρίσκεται καθ' οδόν, θα πλήξει τους περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη αναζητώντας ό,τι έχει απομείνει.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και καλό θα είναι οι σχεδιάζοντες το νέο... πρόγραμμα Θεσσαλονίκης να το καταλάβουν και να αλλάξουν ρότα στους σχεδιασμούς τους. Διότι οι θεσμοί εντός ολίγων εβδομάδων επιστρέφουν, έτοιμοι να δώσουν τη χαριστική βολή σε μια αγορά και σε μια κοινωνία που αργοπεθαίνουν. Και οι πολίτες θα αναμένουν από Τσίπρα και Μητσοτάκη όχι απλώς να ανταλλάξουν τις καθιερωμένες «μπηχτές», αλλά να απαντήσουν με συγκεκριμένο τρόπο στο πώς θα αντιμετωπίσουν τα υπαρκτά προβλήματα και τις απαιτήσεις των δανειστών για να μας δώσουν τη δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων!

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης στα 15 προαπαιτούμενα, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM θα τεθούν επί τάπητος στις 29 Αυγούστου, στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup). Στο... πακέτο περιλαμβάνονται από τον διορισμό της διοίκησης του Υπερταμείου έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Αυτά αποτελούν μόνο το... ορεκτικό, καθώς εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, που θα δείξει πόσο κοντά είναι ο «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις. Τα 26 «βασικά παραδοτέα» της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου περιέχουν την ψήφιση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις παρεμβάσεις επί των ειδικών μισθολογίων στο νέο, μόνιμο σύστημα κινητικότητας, αλλά και την αλλαγή του πλαισίου ομαδικών απολύσεων. Γι' αυτό ας αφήσουν τα κουνούπια στην ησυχία τους. Δεν είναι αυτά που μας πίνουν το αίμα, αλλά άλλοι...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια